A Tatabányai Járási Ügyészség tízrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot azzal a férfival szemben, aki a büntetés-végrehajtási intézetben töltött szabadságvesztése alatt, a zárkából hívta fel telefonon a sértetteket - olvasható a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közleményében.

A vád szerint a férfi 2018. március 1. és  október 10. között büntetését töltötte vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt egy bv-intézetben, miközben egy zárkatársa által a hozzátartozókkal történő kapcsolattartásra szánt telefonba ismeretlen módon megszerzett SIM-kártyát helyezett be, majd véletlenszerű hívásokat indítva felvette a kapcsolatot a sértettekkel.

A vádlott a sértetteket azzal tévesztette meg, hogy magát egy távközlési cég munkatársának adta ki és azt állította, hogy a sértettek különböző pénzösszegeket nyertek, de nyereményük átvételét megelőzően szükséges, hogy a sértettek egy meghatározott összeget utaljanak át a vádlott által megadott bankszámlaszámra és az átutalást követően a sértettek ezen összeget a nyereménnyel kiegészítve vissza fogják kapni.

A vádlott a megtévesztő magatartásával egy sértettnek 375 ezer forint, két sértettnek egyenként 225 ezer forint, egy sértettnek 190 ezer forint, három sértettnek egyenként 150 ezer forint, két további sértettnek 90 ezer forint, illetve 75 ezer forint kárt okozott.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, úgy őt a bíróság 3 év végrehajtandó fegyházbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra, 150 ezer forint összegű vagyonelkobzásra ítélje, valamint állapítsa meg, hogy a többszörös visszaesőnek minősülő vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra és kötelezze a vádlottat, hogy kilenc sértettnek fizessen kártérítést - írta az ügyészség közleményében.