Nyolc emberrel szemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy bűnszervezetben elkövetett, 210 millió forintot meghaladó pénzmosási ügyben - közölte a főügyészség.

A társaság két olyan bűnszervezetet működtetett 2019 és 2020 között, amelyek tevékenysége a Kínából származó termékek Európai Uniós értékesítéséhez kapcsolódott. Ezek közül az egyik bűnszervezet a magyarországi vámkezeléseknél járt el, és hamis okiratokkal a vámáru értékét a valóságosnál 5-10-szer alacsonyabban jelölte meg, ezért a kiszabott vámteher összege is lényegesen alacsonyabb volt a ténylegesnél. A profit további maximalizálása érdekében, a bűnszervezetet megbízó, az Európai Unió más tagállamaiban tevékenykedő elkövetők az így vámkezelt és már szabadforgalomba bocsátott árucikkeket fiktív gazdasági társaságok hálózatán keresztül értékesítették szerte az Unióban, az értékesítést terhelő általános forgalmi adó megfizetése nélkül - ismertette az ügyet az ügyészség.

A másik bűnszervezet – amelyben egy 37 éves kínai férfi, az ügy egyik vádlottja vezető szerepet töltött be – megszervezte és lebonyolította az előbbi büntetendő cselekményből származó, készpénzben keletkezett bevételek Spanyolországból Francia-, és Olaszországon, majd Szlovénián és Budapesten keresztül Törökországba szállítását és ott kínai bankszámlákra történő befizetését. A pénzfutárok Budapestig, olykor váltott gépkocsikkal közlekedtek, a fővárosból pedig repülővel utaztak tovább Isztambulba.

3 magyar és 5 kínai férfi ellen emeltek vádat

Az ügyben az olasz, szlovén, francia és magyar hatóságok az Eurojust közreműködésével közös nyomozó csoportot hoztak létre, amely – a bizonyítékok kölcsönös megosztása révén is – hozzájárult az eredményes felderítéshez. A közös nyomozó csoport munkájában részt vett az OLAF és az Europol is.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett pénzmosás és közokirat- hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat 3 magyar és 5 kínai férfi ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Két kínai vádlott szökésben van. Az ügyben két vádlott jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, egy további terhelt pedig más ügyben van letartóztatásban.

A főügyészség valamennyi vádlottra fegyházbüntetést és pénzbüntetést kért, illetve azt is kezedményezte, hogy a kínai vádlottakat – büntetésük letöltését követően – határozott időre utasítsa ki az országból - áll a közleményben.