Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bizonytalanságot okoz, hogy még a jövő héten is várható finomítás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számlaadatokat feldolgozó programjában - tudta meg a Világgazdaság, amelynek az RSM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. adóügyi szakértője, Hegedüs Sándor a lapnak elmondta, hogy még sok funkció nem működik az adóhatóság honlapján. Emiatt a programok fejlesztői sem tudnak haladni, mert nem ismerik a pontos paramétereket.

Az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségre vonatkozó jogszabály több pontjával kapcsolatban még bizonytalanok az adóalanyok - jelezte a lapnak a Deloitte Magyarország is. Példaként azt említették, hogy a belföldi adóalanynak a százezer forint áfaértéket meghaladó, a számlázóprogram alkalmazásával kiállított számlák adatait azonnal, automatikusan be kell küldenie a NAV-nak, de az adatszolgáltatás nem tartalmazhatja a belföldi magánszemély vagy a külföldi adóalany számára kiállított számlák adatait. Ha ez mégis előfordul, az adatszolgáltatásra kötelezett figyelmeztetést kap az adóhatóságtól.

Ahogy azt a NAV főosztályvezetője, Czöndör Szabolcs elmondta: a számlakiállítás fogalma azt az állapotot jelöli, ami után már semmilyen változtatásra nincs lehetőség a számla adattartalmában, a jogszabály tehát ettől a ponttól teszi kötelezővé a számlaadatok megküldését a NAV számára.