Három évtizede működik az alapítvány, melyet a gyerekek támogatására hoztak létre: tehetséggondozással, ösztöndíjakkal, az oktatáshoz szükséges eszközök megvásárlásával segítette a kölcseys diákokat – mondta az egyik szülő a Népszavának a zalaegerszegi Kölcsey gimnázium Jövőnkért Alapítványáról. Két éve a városi fideszes képviselőt, Makovecz Tamást nevezték ki a gimnázium igazgatójának, aki egyik első intézkedéseként teljesen átalakította az alapítványt.

Felhívta a kuratóriumi tagokat, s felszólította őket, mondjanak le, s miután az érintettek gyerekei az iskolába jártak, s féltek, ha ellenkeznek, a gyerekek bánják, eleget tettek az ukáznak. Makovecz ezek után a saját embereit választatta be a kuratóriumba, átírták az alapszabályt, s teljesen másra használták a szülők és az adományozók által befizetett pénzt, mint korábban.

A gyerekek támogatására, jutalmaira nem, vagy csak alig jutott, viszont tavaly nyáron az igazgató az alapítvány terhére újíttatta fel az irodáját. Persze a tankerület tudtával és asszisztálásával, így hiába ment híre a történetnek a városban, s háborodtak fel nagyon sokan, a felelősségre vonás elmaradt. A legkitartóbb szülők azonban nem adták fel, s végül a rendőrséghez fordultak: hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek.

Makovecz Tamás – aki a napilap forrásai szerint a Fidesz helyi erős embere, 2002 óta önkormányzati képviselő, emellett megannyi szervezet vezetője vagy vezetőségi tagja – viszont állította, a Népszava sajtómunkásaitól hallott először a feljelentésről.