Az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának keddi közleménye szerint a grémium a heti ülésén megállapította, nem merült fel a hatóság hatáskörébe tartozó rendelkezés megsértése, így a médiatanács nem indított eljárást a szolgáltatóval szemben.

Megjegyezték, hogy a médiaszolgáltatók a médiaszabályozás alkalmazásakor kizárólag az általuk közzétett tartalom kapcsán vonhatók felelősségre; a műsorkészítés során elkövetett esetleges jogsértéseikre a médiaigazgatási jogszabályok nem terjednek ki.

Emellett a médiatörvény kiemeli a szerkesztői szabadság elvét, miszerint a médiaszolgáltatók szabadon határozzák meg, hogy milyen elvek mentén, milyen szempontokat figyelembe véve állítják össze műsoraikat, és azt, hogy miről számolnak be, a témákat milyen szempontból és milyen mélységben érintik - idézi az MTI.

Közölték azt is, a bejelentők a közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető elveinek megsértésére is hivatkoztak, ezek az alapelvek azonban a médiatörvényben található olyan általános, deklaratív jellegű rendelkezések, amelyek nem szerepelnek konkrét tényállásokban, ezért hatásköri szabályok hiányában érvényesülésüket nem vizsgálhatja a médiatanács.

A testület ugyancsak nem ellenőrizheti a közszolgálati kódex szabályainak érvényesülését sem, ezeket ugyanis a Közszolgálati Testület felügyeli - hívták fel a figyelmet.

Azt írták, hogy bár a bejelentések kifogásolták a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányát is, a médiaszabályozás alapján a testület ezt kizárólag kérelemre és csak konkrét tartalom esetében vizsgálhatja. Ilyen kifogást először a médiaszolgáltatónál kell jelezni a műsorszám sugárzásától számított 72 órán belül, és meg kell határozni a kifogásolt tájékoztatástól érdemben eltérő, hiányolt álláspontot.

A médiatanácshoz érkezett beadványok egy része azonban nem jelölt meg konkrét műsort, a többiben szereplő két említett műsorszám pedig a bejelentés benyújtása előtt több hónappal került adásba, így a vizsgálathoz a médiatörvényben előírt speciális feltételek nem teljesültek - olvasható az NMHH közleményében.