Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte: a több mint 5,6 milliárd forintból megvalósult zöldmezős beruházást a kormány nettó 940 millió forinttal támogatta - írta az MTI.

Kijelentette: az Apc ipari parkjában 17 ezer négyzetméter alapterületű, világszínvonalú gyártóbázist épített magyar tulajdonú vállalkozás jelentős beszállítóként a nemzetgazdaság gerincét jelentő hazai autóipar egyik sikeres és dinamikusan fejlődő szereplője. Az ágazat tavaly mintegy 8000 milliárd forint bruttó termelési értéket állított elő.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője az ünnepségen arról beszélt: a CSABAcast projektje az elmúlt évtized legjelentősebb ipari beruházása a térségben. A fejlesztés egyúttal a magyar kormány ipari és fejlesztési stratégiájának eredményességét is reprezentálja.

Hetzmann Béla ügyvezető igazgató az eseményen közölte: a cég a vissza nem térítendő állami támogatás mellett a következő években közel 1,9 milliárd forintos fejlesztési adókedvezményt vehet igénybe.

A vállalat főként európai, vagy a kontinensen gyártóüzemmel rendelkező autógyáraknak - például BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes, Ford - készít motor-, váltó-, és differenciálmű alkatrészeket. A jelenleg több mint 400 dolgozót foglalkoztató társaság tavaly mintegy 8 millió alkatrészt állított elő, melyek 95 százalékát exportálta.

A CSABAcast árbevétele 2016-ban meghaladta a 10 milliárd forintot. Új gyártóegysége Európa egyik leginnovatívabb nagynyomásos alumíniumöntödéje, mely akár e kapacitás és árbevétel megduplázását is lehetővé teszi.

Képünk illusztráció, forrása: Pixabay.com