A brüsszeli hírportál szerint az ügynökség már az Európai Bizottságot is értesítette a belső felmérés eredményéről, arra figyelmeztetve, hogy rossz döntés esetén akár az alkalmazottak 70-90 százaléka is felmondhat, ami "közegészségügyi válságot" okozna.

A cikk szerint Amszterdam mellett Barcelonát és Bécset részesítenék előnyben az Európai Gyógyszerügynökség munkatársai.

Az EMA befogadására tizenkilenc európai város pályázott, amelyek közül nyolcat teljességgel alkalmatlannak tartanak a megkérdezettek. Ha ezek valamelyike mellett döntenének az uniós vezetők, az azt jelentené, hogy a szervezet működésképtelenné válna.

A status quónál ugyanakkor még a legjobb forgatókönyv is rosszabb lenne, a jelenlegi munkatársak 20-30 százaléka várhatóan így is távozna, ami lelassítaná az EMA működését.

Az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdam, Barcelona és Lille a legfőbb esélyesek, azonban versenyben van még Athén, Bécs, Bonn, Brüsszel, Bukarest, Dublin, Helsinki, Koppenhága, Milánó, Porto, Pozsony, Szófia, Stockholm, Valletta, Varsó és Zágráb is.

Az évi körülbelül 300 millió eurós költségvetésű ügynökségnek már a britek távozásának pillanatában, várhatóan 2019 márciusában meg kell kezdenie működését az új helyszínen.

Az Európai Bizottság októberig értékeli az ajánlatokat, a tagállamok kormányait tömörítő tanács ezután politikai megbeszélést folytat a kérdésről, a döntés pedig novemberben várható többfordulós, titkos szavazás után.