Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga szerint jó jel, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalom harmincnegyedik hónapja folyamatosan növekszik, ugyanakkor a magyar gazdaság teljesítményét nemcsak a fogyasztás húzza, hatással van rá az export, az ipari teljesítmény, az európai uniós források hatékony felhasználása, és az ágazatok jó eredménye.

Varga beszédében kitért a Brexit magyar gazdaságra gyakorolt hatásaira. Elmondta, kiderült, hogy az itt működő mintegy 3000 brit érdekeltségű cég nem készül váltásra, Magyarországon kívánnak maradni. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar munkavállalók érdekeit az Egyesült Királyságban maximálisan képviselje. Kiemelte, hogy az Európai Unió harmadik legnépesebb, illetve gazdasági erejét tekintve a második-harmadik helyen álló országának kilépése érinteni fogja az unió versenyképességét.

A nemzetgazdasági miniszter szerint aggódni amiatt lehet, hogy mi történik az Európai Unió egészével a brit kiválással, és ez hogyan hat majd a magyar gazdaságra. Szerinte továbbra is a szuverén nemzetállamok versenyképességére kell építeni.

A nemzetgazdasági miniszter a munkaerő-piaci helyzetet érintve rámutatott arra, hogy a korábban meglévő magas munkanélküliség mára jelentősen lecsökkent, 2010-ben a munkanélküliségi ráta mintegy 12 százalék körül volt, mostanra ez 5,5 százalék környékére mérséklődött, és továbbra is jelen van egy olyan munkanélküli réteget, akiknek az átképzése, szakképzése alkalmassá teheti őket az elhelyezkedésre. Varga szerint gond, hogy a munkaerőpiac szerkezete nem képes a foglalkoztatói igényekhez gyorsan alkalmazkodni.

A munkaadók felvetették, hogy átmenetileg olyan kormányzati programot kellene indítani, amely a kulturálisan beilleszthető munkavállalókat próbálja hiányszakmákban foglalkoztatni. A miniszter szerint keresni kell a munkaadói és munkavállalói partnerekkel együtt a munkaerőhiány rövidtávú kezelésére is a megoldást, mert Magyarország befektetésektől eshet el, ha nem képes adott területeken a teljes munkaerőt biztosítani.

Gondolkodni kell azon, hogyan lehet a növekedésben lévő magyar gazdaság munkaerő-szükségletét biztosítani, az iparfejlesztési program, a szakképzés átalakítása, a foglalkoztatást segítő intézkedések már erről szólnak - tette hozzá Varga.

Az eseményen ismertették: a zsűri döntése alapján a hónap beruházója márciusban a Siroki Ipari Parkban működő Ruag Ammotec Magyarország Zrt. a komplex technológiai fejlesztéséért és munkahelyteremtésért, áprilisban a Tatabányai Ipari Parkban lévő Delphi Connection Systems Hungary Kft. munkahelyteremtéssel járó kapacitásbővítésért, a hónap kis- és középvállalkozása kategória márciusi díjazottja a győri központú, középvállalkozássá fejlődött Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft., az április kitüntetettje az Inwatech Környezetvédelmi Kft., a hónap startup vállalkozása elismerésben részesült márciusban a Móra-Bookr Kids Kft., áprilisban a Notch Interfaces Inc.

Varga köszöntötte a Díj az európai vállalkozások ösztönzéséért 2016. kétfordulós európai uniós verseny nemzeti helyezettjeit. Magyarországról az európai versenybe a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat nyújtó Smart program projektje, illetve az Enterprise Hungary Nonprofit Kft. egyetemisták vállalkozói kedvét ösztönző Get in The Ring! programja jutott, különdíjban részesült a The Connect East Incubator Zrt. Hackhaton-in-a-Box ötletverseny projektje.