Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki egy férfit a budapesti rendőrök - írja a police.hu. Több ezer liter olajszennyeződés került 2020. december elején Szigetszentmiklós csapadékvíz-gyűjtőjébe, majd ezt követően hasonló olajszennyeződés jelent meg a közelben lévő vízátemelő rendszerben. A két szennyezés azonos volt, azaz azonos forrásból származhatott.

A korábban a szennyezéstől mentesített területet nem érte el az újabb szennyeződés, de a vízátemelőnél nagy a tartálykocsi-forgalom, így nehéz volt lenyomozni a baj forrását. A szennyezés nem jutott ki a nyílt vízre, de a terület 1800 négyzetméteren szennyeződött. A növényzetben súlyos kár keletkezett, állattetem kevés került elő.

Több mint hatezer liter szennyezett vizet és 200 tonna talajt kellett eltávolítani. A kár értékét igazságügyi szakértői vélemény alapján határozzák meg. A védekezés több mint 100 millió forintba került.

A súlyos természeti károkat okozó bűncselekmény felderítése érdekében a BRFK-n külön nyomozócsoport alakult, Budapest rendőrfőkapitánya pedig kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. A nyomozók negyven telephelyen igyekeztek felderíteni a szennyezés forrását. Az így szerzett mintákat kutatóintézetben vizsgálták meg.

Ennek alapján a BRFK Nyomozó Főosztálya 2021. június 2-án előállította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. A lakásán végzett házkutatáson és a munkahelyén végrehajtott vizsgálaton tárgyi bizonyítékokat foglaltak le. Az eljárás szakértők bevonásával folytatódik. Budapest rendőrfőkapitánya a nyomravezetői díjat visszavonta.