Biciklis mentők érkezhetnek hamarosan a betegekhez, így gyorsítaná a bajba jutottak elérését az Országos Mentőszolgálat. A tesztüzem heteken belül megkezdődhet – tudta meg a Népszava.

Naponta akár háromezer feladatot is kaphatnak országszerte a mentők, a hívások egyharmada pedig Budapestről és a környékéről érkezik. A régióban szolgálatot teljesítő mentők nem is győzik, ezért naponta 10-15 autót vezényelnek az ország más pontjairól a fővárosba. De még ezzel együtt is előfordul, hogy torlódnak a hívások, a mentőre jóval több mint 15 percet kell várni.

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál azt mondta, a fővárosban jövő tavasszal indul ez a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik. A tesztüzem heteken belül megkezdődhet.

Terveik szerint a főváros belső, forgalmas területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros elsősegélynyújtókkal. Hozzátette: kedvező tapasztalatok esetén ezt a mentési módszert akár más városokra is kiterjeszthetik.