Az Európai Bizottság kedden elfogadta az uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló tizenkettedik eredményjelentését, mely a 2017. április 12. óta végrehajtott intézkedéseket értékeli.

A tagállami erőfeszítések fokozásának következtében a 2017-ben áthelyezett személyek száma már most megközelíti a 2016-os év egészében áthelyezett személyek számát, az áthelyezett személyek teljes létszáma ezzel elérte a 18 418 főt - közölte az Európai Bizottság. Az áttelepítések esetében eddig 16 163 személy részére biztosították a biztonságos és jogszerű tartózkodás lehetőségét, azaz az uniós program értelmében elfogadott áttelepítések több mint kétharmada valósult már meg - teszi hozzá a bizottság.

Jóllehet a legtöbb tagállam tevékeny szerepet vállal és rendszeres áthelyezéseket végez, néhány ország - jogi kötelezettségét figyelmen kívül hagyva - még egyetlenegy áthelyezést sem hajtott végre. Ez ellentétes jogi kötelezettségeikkel, a Görögországgal és Olaszországgal szemben vállalt kötelezettségekkel, valamint a felelősség igazságos elosztásával - emelki ki az EB közleménye, amelyben a testület felszólítja

  • Magyarországot és Lengyelországot, hogy kezdjék meg az 1294 menedékkérő átvételét Görögországból és Olaszországból,
  • a Cseh Köztársaságot, hogy haladéktalanul kezdjék meg újra az áthelyezéseket,
  • valamint Ausztriát - amely Olaszország felé már jelezte menedékkérők átvételét -, hogy Görögországból is kezdje meg menedékkérők átvételét.

Amennyiben a felszólított országok - köztük Magyarország - nem tesz lépéseket, már júniusban kötelezettségszegési eljárást indíthat a bizottság.

Az áthelyezésről - többek között magyar ellenszavazattal - 2015-ben döntöttek az uniós országok a tagállamok gazdasági ereje, munkanélküliségi mutatója és lakosságszáma alapján. Magyarország és Szlovákia indított, amelynek első tárgyalása - ahol meghallgatták az érintetteket - a napokban volt. Ez a folyamatban lévő per viszont nem halasztó hatályú, döntés az ügyben, Yves Bot francia főtanácsnok július 26-án fogja közzétenni az állásfoglalását, az ítélethirdetésre ezt követően, ősszel vagy legkésőbb télen kerül sor.

Az áthelyezéseket viszont az uinós állam- és kormányfők döntése értelmében elvileg idén szeptember végére kellene befejezni.