Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió illetékes szakbizottsága elutasította Magyarország sürgősségi kérelmét, hogy egy törvénymódosítási csomag elfogadásával gyorsan reagálhasson a hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékek szabályozására. A bürokratikus lépés ellenére a SZTFH álláspontja változatlan: a hatóság továbbra is minden rendelkezésére álló jogi eszközzel fellép a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, egészségük védelme, valamint a legális piac védelme érdekében - olvasható közleményükben.

A jogszabály-módosítást az indokolja, hogy egyre népszerűbbek a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi-, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek a hasonló dohánytermékek alternatívájaként jelennek meg. Kockázatot jelent, hogy ezek a termékek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, így a fiatalkorúak által is, szabadon hozzáférhetők, ráadásul az interneten keresztül is megvásárolhatók.

Az ilyen dohányzási célú gyógynövénytermékek egyre növekvő keresletén túl jelentős kihívást jelent az SZTFH számára egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, az Elf Bar illegális kereskedelme elleni fellépés is, amelynek legfőbb kockázati csoportját szintén a fiatalok alkotják. Ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az SZTFH több akciót is szervez, hogy ezt a fiatalok körében is népszerű terméket kiszűrje a feketepiacról. Az SZTFH továbbá az iskolás korosztály körében országos figyelemfelkeltő kampányt kezdeményez a nyári táborokban, ősztől pedig az általános és középiskolákban.

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, a termék a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Aki Magyarországon engedély nélkül értékesít ilyen terméket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.