„Évek óta másképpen kellett volna Orbánt kezelni. Ez az éveken át tartó babusgatás, hogy majd megjavul, hiba volt” – mondta Franziska Brantner, a németországis Zöld Párt európai szóvivője és baden-württenbergi jelöltje az Euronews hírtévének. 

Az Európai Parlament egyetért vele, a képviselőtestület a Magyarországnak adott pénzek visszafogását szeretné. Erre Brüsszelnek lenne joga, állítja három jogászprofesszor a Zöldek által közreadott tanulmányban. Álláspontjukat az év eleje óta érvényes jogszabályokra alapozzák, amely lehetővé teszi a támogatások megvonását, ha egy ország megsérti az Unió pénzügyi érdekeit. A szakértők szerint ez a helyzet Magyarországgal, mert nem világos, hova tűnnek az EU-támogatások, és a bíróságok sem függetlenek, így nem biztosítható, hogy betartják az unió szabályait.

QP | Quality Placement

„Az nem megy, hogy a pénzünket elfogadják, de egyébként azt mondják, hogy nem érdeklik őket az értékeink” – jelentette ki a német politikus. Az Európai Unió nem egy bankjegykiadó automata, hanem egy értékközösség, amely meg is védi az értékeit. 

Magyarország számára jelentős összegekről van szó. Magyarország nemrég hatmilliárd eurót kapott az EU költségvetéséből. További 7,2 milliárdra számít a koronavírus-segélycsomagból. Az egyelőre nem világos, hogy valóban visszatartják-e ezeket. Az Európai Parlament még jogi lépésekre is hajlandó a Bizottsággal szemben, ha az unió vezetése nem cselekszik, ám a bizottság megvárná az Európai Bíróság döntését.