Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem zárul le a meghatározott, július 12-i határidőre a magyar helyreállítási terv brüsszeli jóváhagyása, mivel az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseivel - írja a hvg.hu a Politico brüsszeli kiadására hivatkozva. 

Magyarország a május közepén benyújtott helyreállítási terv keretében 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást igényel az EU-vezetők által elfogadott, a koronavírus-járvány utáni újjáépítést támogató alapból, a kormány már korábban jelezte, hogy a hitel formájában igényelhető támogatási részre egyelőre nem tart igényt. A bizottságnak a pályáztatást megalapozó, a rendszer alapelveit tartalmazó tervet jövő hétfőre kellene jóváhagynia, hogy utána elkezdődhessen a pályázatok kiírása, majd a támogatások kifizetése.

Ha igazak a brüsszeli szakportál értesülései, ez legalábbis csúszhat. Az ok az, hogy az ennek feltéléül szabott reformtervben a kormányoknak kezelniük kell az úgynevezett országspecifikus ajánlásokat, vagyis az EU-ban zajló költségvetési tervezési egyeztetés során évről évre készülő országértékelésben megfogalmazott bírálatokat, javaslatokat. Ezek között szerepel rendre az is, hogy Magyarország erősítse meg a korrupcióellenes fellépésének rendszerét, beleértve például az ügyészség által (kiemelt szereplők ellen) indított eljárások és a közérdekű információkhoz való hozzáférés javítását, illetve erősítse a bírói függetlenséget.

Az Európai Bizottság a Politico kérdésére annyit közölt, hogy a magyar terv értékelése folyamatban van, és ennek során többek között azt nézik meg, hogy a bizottsági javaslatokat teljesíti-e, illetve a megfelelő ellenőrzési és auditálási mechanizmust tartalmaz-e a források lehívásánál. Nem erősítették meg, hogy ez a folyamat hol tart, csak annyit közöltek a portállal, hogy jelenleg a labda Budapesten pattog, hogy teljesítsék a bizottság kéréseit.