Nem tartja megvalósíthatatlan elképzelésnek Szanyi Tibor, hogy Magyarország soron kívül kérje felvételét az eurózónába - írja a Magyar Hírlap. A szocialista parlamenti képviselő úgy tudja, a Pénzügyminisztériumban ezen a forgatókönyvön is dolgoznak, s információi szerint a pénzügyi-gazdasági válság következtében - vészforgatókönyvként – az unió központjában, Brüsszelben, valamint Londonban, Párizsban és Berlinben is számolnak a lehetőséggel. A képviselő október eleje óta sürgeti itthon a lépést, egyelőre eredménytelenül.

Szanyi a kormányt is felszólította, hogy az első lehetséges alkalommal vezessék be az uniós fizetőeszközt. A forint stabilizálásához azonban egyszerűbb és gyorsabb út a Nemzetközi Valutaalap tízmilliárd eurós készenléti hitele.

A hét végén Csányi Sándor, vetette fel: meg kell próbálni soron kívül bevezetni az eurót, az OTP elnök-vezérigazgatója egy televíziós műsornak nyilatkozza ötven százalék esélyt látott erre, s Szanyi szerint figyelni kell a bankvezérre.

Mindenki örülne, ha hazánk az euróövezet tagja lenne, de erre soron kívül nincs lehetőség, s nem reális a feltételek megváltozatása sem – mondta az újságnak Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. A politikus a kormányt hibáztatja azért, hogy hazánk eltávolodott a maastrichti kritériumok teljesítésétől.