Mintegy 100 ezer céges autót érinthet az a kedvező szabály, amelyről az Európai Unió Tanácsa döntött Brüsszelben. Az áfa felének visszaigénylése révén a vállalkozások nemcsak az adón spórolnak, hanem jelentős mértékben csökkenthetik bürokratikus terheiket - kommentálta az uniós döntést Izer Norbert. 2018 végéig nagyon sok energiát igényelt, hogy folyamatosan, pontosan nyilván tartsa az adott vállalkozás az autóval kapcsolatos céges és magánhasználatot.

Sikerült elérni, hogy Magyarországon 2019-ben hatályba léphessen egy komoly adminisztrációs könnyítés, amely megengedte a lízingbe vevőknek, hogy amennyiben van üzleti használat, akkor csak magát az üzleti használat tényét kell egyszer igazolni, egyéb adminisztrációra nincs szükség és a havi bérleti díj áfájának az 50 százaléka automatikusan levonható. 

A másik döntésről Izer Norber azt mondta: fontos szerepet játszhat a gazdaság további fehérítésében is. Az adóelkerülés elleni küzdelemben fontos lépés, hogy az, hogy az Európai Unió Tanácsa 2024. december 31-ig meghosszabbította a fizetésképtelen helyzetben lévő adózókra (jellemzően a felszámolás és csődeljárás alatt állókra) vonatkozó áfaelszámolási szabályokat - mondta Izer Norbert. A fizetésképtelen cégek helyett a vevő fizeti be az áfát akkor, ha 100 ezer forintnál drágább terméket értékesít, vagy szolgáltatást nyújt. Esetükben a fordított adózás a biztosíték arra, hogy a fizetendő áfa beérkezik a költségvetésbe - magyarázta az államtitkár.