Kovács Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy markánsan kirajzolódnak a magyar kormány elleni "koncepciózus eljárás" alapjait adó témák, politikai összefüggések - idézi az MTI.

A kötelezettségszegési eljárás egy jogi procedúra, amelyet akkor indítanak egy tagállam ellen, ha nézetkülönbségek vannak. Ilyenkor a tagállamnak meg kell védenie saját álláspontját és a magyar kormány, ha kell, a bíróságig is elmegy.

A kormányszóvivő szerint a magyar emberek érdeke és biztonsága a legfontosabb.

A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban az egyenlő feltételek, míg a civiltörvény esetében az átláthatóság megteremtése volt a magyar kormány célja.

Kovács Zoltán az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos 20 pontos akciótervről azt mondta: céljuk egy olyan szabályozás kialakítása, amelyben a magyar mezőgazdaság megmaradhat húzóágazatnak, és garantálja, hogy a magyar fogyasztók is jó minőségű termékeket kapjanak.

Azt is elmondta: minden készen áll arra, hogy a pénteken kezdődő budapesti vizes világbajnokság sikeres legyen. Ráadásul az ilyen fajta befektetések máshogy térülnek meg, mint egy üzleti vállalkozás esetében. Így például a megújult, megépült létesítmények, a beszerzett eszközök, a rendfenntartó erők eszközeinek fejlesztése mind olyan, amely a rendezvény után is megmarad, Magyarországot szolgálják.