Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kétségessé válhat az összes uniós forrás kifizetése - tudta meg a Portfolio.hu brüsszeli forrásokból. A lap szerint az Európai Bizottság több területen is jelentős problémákat lát az uniós támogatási rendszerben, amelyekről rövidesen elkészül egy jelentés.

Amennyiben ez súlyos megállapításokat tartalmaz, akkor az összes uniós támogatás kifizetését automatikusan felfüggesztik Magyarország felé. Az Európai Bizottság és a magyar kormány képviselői között folyamatban vannak az egyeztetések, amelyek eredményeként a támogatások kifizetésének leállítása még elkerülhető. A lap szerint ez nem lesz könnyű menet, ha pedig nem sikerül, akkor két másik forgatókönyv áll elő.

Egyik esetben sem jönne gyorsan pénz az EU-tól, de az ezekkel járó jelentős átmeneti terheket egyelőre még elbírja a magyar államháztartás. A cikkből kiderül, hogy a magyar állam által fizetett "kiegészítéssel" együtt mintegy 9000 milliárd forintról van szó, ez pedig a teljes tavalyi magyar GDP negyede.

A Portfolio.hu információja szerint a brüsszeli aggodalmak jó része abból ered, hogy teljesül-e egy uniós jogszabályi követelmény, amely szerint az Irányító hatóságoknak befolyástól mentesen, függetlenül kell dönteniük az uniós pályázatokról.

Az Európai Bizottságot az zavarja, hogy túl magas az úgynevezett kiemelt felhívásoknak a száma (ezeken a kormány jogszabályokban előre eldönti, hogy az egyes fejlesztési területeken mely állami intézmény/szereplő indulhat egy-egy uniós pályázaton), azaz az EU-pénzek jelentős részét így osztják ki.