Meg kell változtatni a bankadó mérséklésével kapcsolatos szabályozást, mert az Európai Bizottság (EB) szabálytalannak találta annak néhány elemét - derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaiból. A tárcsavezető a Világgazdaság napilap Mit ér a vállalat, ha magyar című szakmai konferenciáján tartott előadást.

Az egyik ilyen passzus úgy szól, hogy azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezésüket, együttesen tízmilliárd forintos adókedvezményt kapnának. Ezt a kedvezményt az EB tiltott állami támogatásnak minősítette - mondta a miniszter az MTI tudósítása szerint.

A másik kifogásolt elem az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon, elsősorban Ukrajnában, illetve Oroszországban veszteségeket szenvedtek el a válság idején. Varga Mihály szavai szerint ezt a pontot is megtámadta a Európai Bizottság. Miniszter szerint kifogásolt pontoknak nem szabadna befolyásolniuk az Erstével és az EBRD-vel februárban kötött megállapodást, annak ellenére, hogy annak része a bankadó csökkentése az ahhoz kapcsolódó további intézkedésekkel.

Vita az Erstével

Az Erste bizonytalanná vált abban, hogy teljesítse-e a februári paktum rá eső részét - derült ki a miniszter szavaiból -, de a kormány továbbra is meg akarja szerezni az akkor megígért 15 százalékos tulajdont az osztrák bank magyar leányában.

A paktum értelmében a magyar állam és az EBRD tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerezhet az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a bank a jövőben aktívabb finanszírozást vállal a hazai piacon. Az Erste álláspontja szerint azonban a kormány megsérti a megállapodást azzal, hogy a Quaestor csődjével járó kártérítést rá akarja hárítani a magyarországi pénzintézeti szektorra.

Ennek a vitának az év végéig barátságosan le kell zárulnia ahhoz, hogy az osztrák fél teljesítse vállalásait - mondta nemrégiben Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója

Nem adnak el további részvényeket

Varga Mihály hangsúlyozta: nem azért írtuk alá februárban az EBRD-vel és az Erstével a megállapodást, amelynek része a bankadó csökkentése a jövő évtől, hogy jó pontot szerezzünk a bankoknál, hanem azért, hogy növekedjen a hitelezés.

Magyarországon jelenleg úgy bővül a gazdasági, hogy közben a hitelezés gyakorlatilag nem nő. "Reményeink szerint a bankadó csökkentése a hitelezés növekedésével jár majd együtt" - fogalmazott miniszter.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály elmondta: az állam nem tervezi, hogy a közeljövőben eladja a magyar vállalatokban - köztük a Richterben és a Molban - lévő részesedéseit. A kormány ugyanakkor sikeresnek tartja az OTP-részvények eladását.