A növényi termékek inflációjának lefékeződését a zöldségfélék, a burgonya és a gabonafélék áremelkedési ütemének erőteljes lassulása egyaránt okozta. Míg az élőállatok és állati termékek fokozódó áremelkedéséhez mindkét termékcsoport hozzájárult.

A gabonafélék átlagosan mindössze 0,8 százalékkal drágábbak, mint tavaly májusban, míg az előző hónapban még 9,4 százalékos volt az éves áremelkedés. A búza felvásárlási árának éves emelkedése az áprilisi 17 százalékról 14,7 százalékosra mérséklődött, a kukorica májusban 13 százalékkal került kevesebbe, mint egy éve, míg áprilisban 0,4 százalékkal volt olcsóbb.

A zöldségfélék éves átlagos áremelkedésének üteme az áprilisi 27 százalékosról 16,7 százalékosra lassult, a burgonyáé 142,4 százalékosról 76 százalékosra. A zöldségek közül a vöröshagyma májusban még mindig kétszer olyan drága volt, mint egy éve, 109,1 százalékkal kerül többe, míg áprilisban 125 százalékkal volt magasabb az ára.

A sárgarépa drágulása az áprilisi 47,6 százalékról 23,3 százalékosra lassult, a fejes káposztáé 84,5 százalékról 19,2 százalékra, a fejes saláta viszont csak 1,5 százalékkal maradt olcsóbb egy évvel korábbi áránál, míg áprilisban 20 százalékkal volt alacsonyabb az ára. Az uborka ára áprilisban még 1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, májusban már 6,8 százalékkal került többe, a paradicsom májusban már 3,6 százalékkal olcsóbb lett, míg áprilisban 8,2 százalékkal drágult. A karfiol ára az egy évvel korábbi szint körül mozog, áprilisban 2,8 százalékkal alatta, májusban 0,8 százalékkal fölötte volt.

Az élőállatok felvásárlási ára 13,4 százalékkal lett magasabb a tavaly májusinál az áprilisi 8,2 százalékos emelkedés után. A vágósertés ára 27,5 százalékkal magasabb a tavaly májusinál az áprilisi 16,6 százalék után, a vágómarha 4,4 százalékkal drágább.

A tej felvásárlási ára 7,4 százalékkal volt magasabb májusban, de már áprilisban is 6,3 százalékkal emelkedett, a tojás 1,2 százalékkal volt drágább, mint tavaly májusban, bár áprilisban még 2 százalékkal olcsóbb volt.