Levelükben leírják, a szakképzés kezdetén örültek a régóta várt kormányzati figyelemnek, ami hiányszakmapótlékban, Markusovszky-ösztöndíjban, majd később Gábor Aurél-ösztöndíjban, majd az ötéves Fiatal Szakorvos Támogatási Programban (FSZTP)  is megnyilvánult. Ezért bízni kezdtek a jövőben és itthon maradtak. Terveiket a további béremelések híre is alátámasztotta. Arról azonban nem tudtak, hogy nem lesz FSZTP a későbbiekben - olvasható a levélben.

A szakképzés alatt a hiányszakmapótlékkal és a Gábor Aurél-ösztöndíjjal a bérük nettó mintegy 255 ezer forint plusz jövedelemmel egészült ki. Ezek a szakképzés leteltével elvesztek. A szakvizsga után a bértáblában való ugrás révén nettó 27 ezer, valamint az FSZTP nettó 100 ezer forintjával, nettó kb 127 ezer forint plusz juttatásokban részesültek, azaz a fizetésük kb. nettó 128 ezer forinttal csökkent a támogatott fizetéshez képest. 2016. szeptember 1. az FSZTP megszűnésével a béremelés ellenére összesen nettó 155 ezer forinttal visznek haza kevesebbet a támogatott, szakvizsga előtti fizetésükhöz képest, melyre az FSZTP visszavezetése vagy a béremelés mihamarabbi folytatása gyógyír lenne - írják.

Arra kérik a minisztériumot, a tarthatatlan helyzetet érdemben rendezze, hogy ne legyenek ilyen hátrányos helyzetben a korábbi bérezéshez képest, s ne keressenek szakorvosként kevesebbet mint rezidensként, hiszen sokkal nagyobb felelősséget vállalva dolgozunk.