Az előző negyedéves 3,2 százalékról 0,9 százalékra lassult a magyar gazdaság növekedése az első negyedben, miközben a Portfolio elemzői konszenzusa 2 százalékot várt.

A fékezés nem váratlan számtalan előjele volt ennek, a mérték a  meglepő: visszaestek az uniós támogatások, de az ipari termelés is megzuhant. De ugyanezt támasztják alá a most megjelent építőipari adatok.

A 0,9 százalékos növekedésnél rosszabb adatot 2013 első negyedében mért a KSH, akkor 0,4 százalékkal csökkent a  bruttó hazai termék (GDP) értéke. Azóta folyamosan nőtt a gazdaság.

Az éves adatokat tekintve a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar pedig jelentősen csökkentette a növekedési ütemet. Az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: főként az építőipar rontotta a gazdaság teljesítményét, de számottevően csökkent a közúti gépjárműgyártás is.

Az első negyedévi 0,9 százalékos GDP adat jelentősen elmarad az elemzők 1,7-2,5 százalékos sávban szóródó várakozásától, a 2013 második negyedévében indult jelenlegi növekedési ciklusban nem volt még ennél alacsonyabb a gazdasági növekedés üteme.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest mért 0,8 százalékos visszaeséshez hozzátartozik, hogy az akkori 0,6 százalékos növekedést alaposan megtámogatta az uniós támogatási ciklus végén a kifizetések felpörgetése. Az építőipari statisztikai éppen pénteken mutatta meg, hogy az egyéb építmények közé sorolt út- vasút és más infrastrukturális létesítmények építési volumene decemberben 13,6 százalékkal meghaladta, idén márciusban viszont 35,4 százalékkal, az első negyedévben pedig 32,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Negyedéves összehasonlításban 2012 negyedik negyedévében csökkent utoljára a GDP, akkor 0,2 százalékkal és a mostaninál nagyobb visszaesés legutóbb 2012 első negyedévében volt, 2,3 százalékkal.