Az államtitkár az MTI kérdésére, hogy teljes körűen bevezetik-e az életpályamodellt, igennel válaszolt a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium épületében tartott sajtótájékoztatón. Nemcsak bértábla-módosításról van szó, hanem a pedagógusok munkájának újraértelmezéséről, a pedagógusok minősítéséről, a munkaidő másfajta szabályozásáról és egy nagyon jelentős béremelésről - tette hozzá Hoffmann Rózsa.

Példaként megemlítette: egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése jelenleg bruttó 134 ezer forint, az életpályamodell életbe léptetése után a kezdő tanár bére négy forint híján havonta 200 ezer forint lesz.

Hoffmann Rózsa további kérdésre válaszolva kitért arra: nincs pontos adat arról, hány iskolát érint az, hogy a pedagógusok nem kapnak meg korábbi, önkormányzati juttatásokat, mivel az önkormányzatoktól erre vonatkozó adatokat nem kértek. Az erről szóló hírek azt mutatják, hogy olyan óriási különbség volt az iskolák között, amelyet szükséges kiegyenlíteni. A teljes kiegyenlítés az életpályamodell bevezetése után fog csak megtörténni - fűzte hozzá Hoffmann. "Addig csak arra tudunk garanciát vállalni, hogy a kötelező béreket és juttatásokat kifizetjük, és a legális cafeteria-juttatásokat átvállalja az állam."

Az önkormányzatok továbbra is adhatnak különjuttatásokat a pedagógusoknak, és van olyan önkormányzat, amelyik ezt meg is teszi. Az oktatási államtitkár kitért arra: rendben halad az iskolák fenntartásának állami átvétele. A folyamatban "példás együttműködést tanúsítanak az önkormányzatok, a tankerületi igazgatók, a kormányhivatalok és az intézményvezetők" - mondta Hoffmann Rózsa.

A szakszervezetek a tanárok jövedelmének emelését várják

Üdvözlendőnek tartja a pedagógus-életpályamodell szeptemberi bevezetését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha az béremeléssel jár. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedig utalt arra, hogy ha a keresetnövekedésre nem lenne pénz, akkor a kormánnyal kötött megállapodás szerint a pedagógusok túlmunkáját finanszírozni fogják.

Mendrey László, a PDSZ elnöke kiemelte ugyanakkor, hogy csak akkor tudják a szeptemberi bevezetést elfogadni - és ez a sztrájkköveteléseikben is benne van -, ha mindez a pedagógusok óraterhelésének növekedése nélkül valósul meg, mert utóbbit indokolatlannak tartják. Hozzátette: bátran vállalják, hogy a tanárok munkavégzését ellenőrizzék, de ahhoz, hogy a munkaterheiket olyan drasztikus mértékben emeljék meg, mint ahogyan tervezik, nem járulnak hozzá, mert indokolatlannak tartják, és az több ezer pedagógus elbocsátását vonja maga után.

A PDSZ elnöke megjegyezte: a pedagógus-életpályamodell bevezetését a köznevelési törvény garantálja, így ez a hír nem új, senki nem mondta, hogy ezt vissza akarják vonni.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI megkeresésére szintén utalt arra: az elfogadott köznevelési törvény azt tartalmazza, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetése 2013 szeptember elsejével történik meg. A béremeléssel kapcsolatban pedig közölte, hogy a pedagógus-sztrájkbizottság és a kormány megállapodásában az áll: ha az új munkaszervezési formát bevezetik, de a keresetnövekedésre nem lesz pénz, a pedagógusok túlmunkáját finanszírozni fogják.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter október 5-én jelentette be a 2013-as költségvetést érintő, 397 milliárd forintos kormányzati kiigazító programot. A kormány akkor úgy döntött, hogy a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, ezzel 73 milliárd forintot megtakarítva. Ha viszont 2013-ban a tervezett egyszázalékosnál jobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot - tette hozzá. Az érintett szakszervezetek akkor egybehangzóan elfogadhatatlannak nevezték a pedagógusok béremelésének elhalasztását.