A Napi Gazdaság cikke

A 300 forintos euróval érvényét vesztette az a tézis, hogy az árfolyam nem befolyásolja a monetáris politikát, s a jegybank célja, hogy a változást a piac is érezze - mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Így ha ma kellene döntenie a monetáris tanácsnak (MT), akkor ugyan nem emelne, de nem is vágna az irányadó rátából. A hazai valuta hiába "csak" a régiós hírek hatására gyengült jelentősen, szemben az októberi gyors zuhanásával, ha a régió megroggyan, az a forintot is ugyanúgy érinti majd.

A kamatpálya-várakozások így alapos változáson mentek keresztül, s míg fél hónapja a piaci elemzők akár már március végére elképzelhetőnek tartották az októberi kamatemelés elolvadását, addig most a kamatszint 9,5 százalékos beragadásával számolnak. Jelenleg a piac egy 50 bázispontos vágással számol erre a félévre, azonban még jobb lenne, ha a jegybank teljesen leállna a csökkentéssel - véli Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. A 300 körüli kurzus ráadásul inflációs szempontból is kockázatos. Az új készletbeszerzések ugyanis már a magasabb árfolyamon történtek meg, s ez hamarosan begyűrűzhet a fogyasztói árindexbe. A jegybanknak így érdemes egy biztonsági tartalékot hagynia, hogy egy potenciális rossz inflációs hírt követően is legyen mozgástere. Az elemző egyébként egy csütörtöki rendezvényen úgy fogalmazott, hiba volt a kamatok csökkentése.

Nem lehet kizárni teljesen azt sem, hogy a mostani helyzet teljesen átírja a korábbi forgatókönyveket és sor kerül egy kamatemelésre. Minél tovább gyengül a forint, annál nagyobb nyomás nehezedik a jegybankra, s egy 315-320 közötti kurzus már igencsak kényszerítőleg hathat az MT-re - mondta Forián Szabó. Márpedig ha sor kerülne egy ilyen lépésre, az nem egy 25 bázispontos emelés, hanem egy ennél jóval határozottabb lépés lenne. A jegybanknak azonban igen korlátozottak a lehetőségei. Jelenleg a legfontosabb feladat, hogy Magyarország kikerüljön az adósságspirálból, s ehhez vissza kellene állítani a gazdaságot a potenciális növekedési pályára, s ez a kormány feladata. Ehhez pedig nem elegendőek a kis költségvetési tételek ide-oda tologatásai. Minden erővel el kell kerülni, hogy 320 fölé gyengüljön a kurzus, mivel ezen a szinten a mostaninál jóval nagyobb valószínűséggel következhet be egy olyan komoly krízis, amelyet a gazdaságpolitika már nem tud kezelni.

Amint arról korábban beszámoltunk, az ING Bank devizaüzletágának vezetője szerint akár kamatcsökkentésre is sor kerülhet, az ugyanis pozitív üzenetet közvetítene a piac felé.