Az intézkedés azért vált szükségessé, mert ezen önkormányzatoknál már márciusban gondot jelenthet a bérek, illetve az önkormányzat által juttatott szociális támogatások kifizetése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium által felállított közös munkabizottság elsőként most azt méri fel, hogy milyen kár érte a Buda-Cash pénzügyi csoport tevékenységének felfüggesztését követően az államot, illetve az önkormányzatokat. Azt azonban már tudni lehet, hogy az állam esetében "több tíz milliárd forintos kárról van szó".

A Buda-Cash csoporthoz tartó pénzintézeteknél nemcsak magánszemélyek, vállalkozások vezették a számlájukat, hanem az állami és önkormányzati körbe tartozó intézmények is, ezért a legfontosabb most az államot ért károk felmérése. A bizottság a munkában együttműködik a jegybank ezen területért felelős részlegével is.

A bizottság munkájában a nemzetgazdasági tárca részéről részt vesznek Banai Péter Benő és Orbán Gábor államtitkár, valamint Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.