Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szuperkórház, atlétikai stadion, a várnegyed visszaépítése, a Városliget múzeumi negyeddé alakítása, HÉV-vonalak fejlesztése, déli körvasút vagy a Biodóm – sorol példákat a Népszava azokra a fővárosi beruházásokra, amelyek egyenként is tíz- vagy százmilliárdokat emésztenek fel, és amelyek sorsáról a következő kormánynak kell majd döntenie. Nem tudni, mire lesz pénz, de a projektek leállítása sem lenne kockázatmentes.

A kormány budapesti fejlesztési elképzelései között vannak olyanok, amelyeket nehezen mondhatna le az ellenzéki városvezetés. Az egyik példa városszéli szuperkórház, amelynek milliárdokért rajzolják a terveit, megvan hozzá a telek is. A most 330 milliárdosra becsült projekt költségének javát - 260 milliárdot – a járványhatások csökkentésére létrehozott uniós helyreállítási alapból (RRF) teremtették volna elő. Csakhogy az alapból kizárólag olyan projekteket lehet finanszírozni, amelyek 2026-ig lezárulnak, márpedig arra csekély az esély, hogy az 1200 ágyas dél-budai egészségplázát addig tető alá hozzák.

Nem ez az egyetlen beruházás, amit Brüsszel pénzéből fizetnének. Magyarország összesen csaknem 11 ezer milliárd forint uniós támogatáshoz juthat a következő hét évben, amelynek nagyjából a felét a hagyományos uniós programok, felét az RRF teszi ki. A pénz elosztását természetesen másként képzeli a Fidesz és másként az ellenzék.

Fürjes Balázs Budapest és az agglomerációs fejlesztéséért felelős államtitkár szerint az Orbán- kormány a következő hét évben 3000 milliárdot költene Budapest fejlesztésére. Az RRF-ből 745 milliárd jutna Budapestre, amelyet szinte teljes egészében elvisz a HÉV-vonalak fejlesztése, illetve az új szerelvények vásárlására. Sok tízmilliárdot költenek a Ráckevei Duna-ág revitalizációjára, amelyben azért egy kicsit az Atlétikai Stadion is érintett. Szintén ebből a pénzből épül a Déli körvasút projekt, a villamosvonal a Műegyetem rakparton és ebből tervezik többek között a Galvani hidat.

"A fővárosi önkormányzat által javasolt 75 projektből viszont egy se fért fel a Brüsszelbe kiküldött listára."