Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Uni-City Betongyártó Kft. a lakossági tiltakozás miatt áttelepítette telephelyét a zuglói Csömöri út–Rákospatak utca kereszteződéséből, ám egy ugyancsak aggályos területen folytatja tevékenységét - írja az Index. A cég a XI. kerületi Duna-partig költözött, új telephelye a Galvani utca vízparti torkolatánál található az.

Ez lakossági szempontból jó választás, abból a szempontból azonban már aggályos, hogy a gyártóegység új telephelyének egy Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területet találtak.

Az ingatlan területét a Budapest Főváros Településszerkezeti terve (Vf jelű) folyóvizek medre és partja megnevezésű területfelhasználási egységbe sorolta, területére építési szabályzat nincs hatályban. Újbuda önkormányzata (Hatósági Igazgatósága) az Uni-City Kft. részére nem adott ki engedélyt, a kft. a kerületi önkormányzat telephely-nyilvántartásában sem szerepel.

Hivatali cikk-cakk

Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) viszont azt írta, hogy még a Natura 2000-besorolás előtt (2001-ben) az érintett területre a XI. kerületi önkormányzat jegyzője adott szakhatósági állásfoglalást, amelyben a tervezett tevékenységhez építésügyi szempontból kikötéssel hozzájárult.

A kormányhivatal csak 2020. március 1-jétől rendelkezik építésügyi hatáskörrel, azóta az érintett ingatlanra vonatkozóan nem volt és jelenleg sincs folyamatban építésügyi hatósági eljárás. Eközben az Uni-City Kft. továbbra is folytathatta tevékenységét.