A vizes élőhelyek közelében lárvagyérítés lesz, míg huszonnyolc településen kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket végeznek.

A következő napokban a Duna felső és középső szakaszán dolgoznak a szakemberek, Komárom, Budapest és a Csepel-sziget térségében földi úton gyérítik a szúnyogokat, míg a Szigetközben légi és földi eljárást egyaránt alkalmaznak.

Sokat tehetünk a saját házunk táján, mutatjuk a trükköket

Folytatódik a szúnyoglárvák gyérítése a héten, mivel a védekezés a kora tavaszi időszakban a leghatékonyabb. Bővebben>>>

A kifejlett példányok ellen védekeznek

Több helyen szükség van már a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre is, ezt azonban csak szélcsendes időben, az esőket követően lehet elvégezni. A következő időszakban a Tisza-tó környéki településeken terveznek kezeléseket, erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról a lakosságot is tájékoztatják.

A szúnyoglárvák ellen egy speciális készítményt vetnek be, amely baktériumok által termelt szelektív hatóanyagot tartalmaz. A szer az alkalmazott dózisban a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatással, így élővizekben is felhasználható.

A készítményt földi úton folyadék formában, permetezéssel juttatják ki a gépjárművel vagy gyalogosan megközelíthető tenyészőhelyekre. A repülőgépről az ártéri erdőkben végzett kezeléseknél granulátum formulát alkalmaznak, amely képes áthatolni a növényzeten, így a lombos fák alatt lévő vízterületeket is hatékonyan lehet kezelni.

Ezért kell kiönteni a ház körüli vizeket

Április első hetében indul a központi szúnyoggyérítés. Először a Tisza és a Körösök mentén, a Tisza-tónál, valamint Pest vármegyében irtják a szakemberek a szúnyogokat. Bővebben>>>