Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

 

 

 

 

Az energiaválság, a száguldó energiaárak a hétköznapok realitása. Európa, Magyarország és Budapest nem függhet tovább az orosz gáztól, ennek érdekében fel kell pörgetni az energiatakarékossági és a megújulóenergia-termelési beruházásokat - írta Karácsony Gergely a Városházán első alkalommal megtartott Energiacsúcs után írt Facebook-bejegyzésében.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon elmaradtak a szükséges zöld és fenntarthatósági beruházások, így a klímaválsággal is nehezebb megküzdeni, pedig Budapesten az európai nagyvárosok között a második legnagyobb mértékben nőtt az átlaghőmérséklet 50 év alatt; immár 4 fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint fél évszázada.

Korszerűsítenek, spórolnak

A főpolgármester szerint ezért az Energiacsúcson több javaslatot is tettek, így azt, hogy felgyorsítják a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, és az utóbbit két órával rövidítik, így a nyári időszakban este 11 óráig lesz díszkivilágítás Budapesten.

Folytatják a fővárosi intézmények energiakorszerűsítését, gyors intézkedésként a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig hűtik, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtik az épületeket. Emellett folytatják a kevesebb energia- és üzemanyag-felhasználást célzó közlekedési beruházásokat és járműcserét.

"Meghirdetjük a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét. Talán ambiciózusnak hangzik, de nagyon is megvalósítható, képesek és készek vagyunk arra, hogy 2030-ra elérjük, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek. A fővárosi közművek energiaellátása így nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől" - tette hozzá Karácsony Gergely.

Ehhez szükség van az európai uniós forrásokra, és a kormány partnerségére is. "Budapest kész és képes arra, hogy európai kapcsolatrendszerét, európai lobbierejét használja a források megszerzése érdekében" - írta Karácsony Gergely.