"Óriási érdeklődés" mellett indult el a szavazás - mondta az MTI szerint Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Zugló polgármestere az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón. Várakozása szerint még az előválasztás első fordulóján tartott szavazás "igen magas" részvételét is meghaladva tudják majd kiválasztani azt a jelöltek, aki "ezt a sokszínű, változást akaró tömeget képviselni tudja".

Karácsony Gergely a budapestiek támogatását kérte, minden felmérés" szerint neki van a legnagyobb esélye Tarlós Istvánnal szemben, városvezetői tapasztalata pedig alkalmassá teszi a tisztségre. Az ellenzéki politikus 2019 legfontosabb kérdésének azt nevezte, hogy ki legyen a Fidesz fővárosi "helytartójának" kihívója. A múlt évi országgyűlési és az idei EP-választáson is világossá vált, hogy a budapestiek nagy többsége változást akar, és erre minden okuk megvan .

Az előválasztáson szavazni Karácsony Gergely mellett Kálmán Olgára, a Demokratikus Koalíció (DK) támogatásával induló független jelöltre és Kerpel-Fronius Gáborra, a Momentum jelöltjére lehet.

Itt szavazhat

A szavazóhelye június 20-25. között 10-től 20 óráig, június 26-án 12 óráig tartanak nyitva. Helyszínek: Móricz Zsigmond körtér, Széll Kálmán tér, Blaha Lujza tér, Nyugati tér, Örs vezér tere, Boráros tér, Csepel - Görgey tér, XV. kerület Fő tér, Lehel tér, Nagyvárad tér (aluljáró), Újpest Városközpont, Flórián tér, XVII. kerület - Rákoskeresztúri központ, Kispest - Határ út, Kőbánya-Kispest metróállomás.

Karácsony Gergely szerint sok kérdésben az ellenzéki jelöltek között konszenzus van, saját programja azonban "zöldebb és szolidárisabb", mint a két másik aspiránsé. Egy Gyurcsány Ferencre vonatkozó kérdésre úgy reagált: tartoznak azzal a városnak, hogy a "közös jövőre" fókuszálnak és vitáikat a lehető legrövidebb úton rendezik. Amennyiben nem ő nyeri az előválasztást, "ezer százalékban" támogatni fogja a győztest - írta az MTI.