Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államkincstár tájékoztatása szerint a Budapest főváros önkormányzata, mint adatszolgáltató július 20-án nyújtotta be a Magyar Államkincstár (MÁK) által üzemeltetett államháztartás információs (KGR-K11) adatgyűjtő rendszerbe a 2020 második negyedéves időközi mérlegjelentés adatszolgáltatását - közölte a MÁK.

Az ebben található nyilvános adatok alapján Budapest Főváros Önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, míg nettó készpénzállományának összege 27,868 milliárd forint  a kincstár adatai szerint .

Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1 csatornának adott interjújában arról beszélt, Budapesten külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

A főváros vezetői ugyanakkor többször közölték már, hogy ez a pénz a főváros folyamatban lévő beruházásainak fedezetére szolgál.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap közösségi oldalán erre reagálva azt írta, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye.

Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk - írta a főpolgármester, aki szerint a koronavírus-járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások. (A fővárosi önkormányzatot érinti többek közt a gépjárműadó elvonása és a szolidaritási hozzájárulás megemelése, valamint a járvány miatti védekezési költségek és jelentős a budapesti közlekedési központ jegybevétel-kiesése is. Az önkormányzat a válság miatti bevételkiesések és a kormányzati elvonások miatt 65 milliárd forintot zárolt júniusban, ennek feloldásáról október 15. után dönthetnek - a szerk.)

A főpolgármester azt javasolta, "az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányzatoknak, akik - pártállástól függetlenül - sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány".