Karácsony Gergely az ellenzéki frakciók képviselőivel folytatott egyeztetés után azt mondta: a javaslatok célja az önkormányzatok működőképességének megőrzése, az, hogy "talpon tudjanak maradni ebben a nehéz időszakban".

Kiemelte, a javaslatok elfogadása a fővárosi önkormányzat számára létkérdés, de minden település számára biztosítana fontos lehetőségeket.

"Az önkormányzatok ennek a benyújtott költségvetésnek biztos, hogy a vesztesei lennének, hiszen ránk terheli a kormány azokat a megszorításokat, amelyeket nincs bátorsága végrehajtani" - mondta a politikus. A közös javaslatcsomag részleteit Gy. Németh Erzsébet (DK), Szabó Rebeka (Párbeszéd) és Vajda Zoltán (MSZP) ismertette.

Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke elmondta: azt indítványozzák, hogy a szolidaritási adó mértékét vigyék vissza a 2019-es szintre, az Budapestnek 10 milliárd forintos kiadást jelentett. A kormány úgy számol, hogy jövőre 218 milliárdot szed be a szolidaritási adóból. Budapestnek az idei 36 milliárd forint helyett jövőre már 56 milliárdot kellene befizetnie - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint ez tarthatatlan állapot.

A volt főpolgármester-helyettes megjegyezte: a szolidaritási adó összegét "nyugodtan el lehet venni a Rogán Antal vezette minisztériumtól, és így nem az önkormányzatokat sarcolnák meg".

Gy. Németh Erzsébet közölte, azzal, hogy az önkormányzatokat kiveszik a "rezsicsökkentett körből", azaz nem egyetemleges szolgáltatásra lesznek jogosultak, jelentősen emelik azt az összeget, amelyet a fővárosnak energiára kell majd költenie. Ezért azt javasolják, hogy a budapesti hulladékégető megtermelt energiáját ne vigyék el, hanem a fővárosi közvilágításra fordítsák.

Szabó Rebeka arról beszélt, hogy az Orbán-kormány nem hagy forrást az önkormányzatoknak az útfelújításokra. Ezért azt javasolják, hogy a gépjárműadót adják vissza az önkormányzatoknak és az üzemanyagok jövedéki adójának 25 százaléka kerüljön hozzájuk - közölte.

Továbbá azt is kérik, hogy a kormány biztosítsa az általa megígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújításához a jövő évi költségvetésben - mondta.

Vajda Zoltán, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke a közösségi közlekedési finanszírozására vonatkozó javaslatukat ismertetve kifejtette: a fővárosban a kormány és az önkormányzat fele-fele arányban finanszírozza a feladatot, a cafetériából lehessen BKK-bérletet adni, a főváros férhessen hozzá az új járművek beszerzéséhez szükséges forrásokhoz, továbbá a BKK-bérletek áfakulcsa 0 százalékos legyen.

Kérdésekre válaszolva Karácsony Gergely elmondta: az összes budapesti egyéni képviselőt meghívták az egyeztetésre, így Dunai Mónikát (Fidesz-KDNP) is, de ő nem tudott azon részt venni. Közölte, kezdeményez majd vele tárgyalást.

Hangsúlyozta: a csomag célja, hogy Budapest a magyar gazdaság motorja tudjon maradni és a többi önkormányzatot is "levegőhöz juttassa" a mostani veszélyhelyzetben.

A főpolgármester a dugódíjra vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, az ügyben szeretnének majd társadalmi vitát lefolytatni szeptemberben, de a dugódíj bevezetése szerinte ebben a helyzetben nem aktuális, ezért nem is támogatja. Hozzátette: a bevezetéshez a kormány partnersége is kellene, de a kormányzat kizár mindenféle szükséges jogszabály-módosítást.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Karácsony Gergely közölte, hogy a VIII. kerület mellett más városrészt is érint a rendőrhiány, például a X. kerületet is.