Ideje van a figyelmeztetésnek: a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés más, újfajta hozzáállást igényel a döntéshozóktól. Több megfontoltságot, pontosabb tervezést, kiegyensúlyozott tájékoztatást. És némi példamutatást is.

Aggasztó számok, előrejelzések látnak napvilágot, és nem csak Budapestre vonatkozóan. Tudjuk, sok szempontból különbözik a járvány második hulláma az elsőtől - írja a főpolgármester a Facebookon.

Az idősotthonokkal kapcsolatban azt közölte, hogy ma nincs olyan ellátott, aki elkapta volna a fertőzést, de ez nem biztos, hogy így is marad.

Karácsony nem érti, hogy miért a sajtóból kell megismernie a különféle modellszámításokat, azok miért nem részei a hivatalos kommunikációnak. Furcsának találja a határzárral kapcsolatos intézkedéseket is.

Európai összehasonlításban még mindig le vagyunk maradva a tesztelések számát illetően, ennek egyik oka az lehet, hogy más uniós tagállamokhoz képest is túl szigorú annak szabályozása, kinek jár ingyenes teszt - tette hozzá. Budapesten a kockázatot jelentő munkahelyeken dolgozó kollégáinkat szűrik. A második hullámra készülve is több ezer tesztet tartalékoltak, eddig 24 ezer, a közeljövőben pedig 12 ezer tesztet végeznek el.

Karácsony Gergely szerint ha a kormány azt mondja, hogy ne utazzunk az Adriára, akkor a kormánytagok se utazzanak oda. Ha azt mondják, viseljünk maszkot, akkor ők is vegyék fel, és ha távolságtartásra buzdítanak, akkor ne pacsizzanak minden eseményen.