Pokoli nehéz év áll előttünk - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Népszavának. A cél az, hogy a város működőképességét megőrizzük. Nem azon a színvonalon, ami elvárható lenne a XXI. században, de ki kell húznunk addig, amíg a gazdaság talpra áll, az iparűzésiadó-bevétel növekszik, megváltozik a kormány álláspontja vagy maga a kormány. Egyiknek be kell következnie, mert a város lassan feléli a tartalékait.

A főpolgármester el akarja kerülni az olyan spórolásokat, mint például, hogy ritkábban jár majd a busz vagy ritkábban viszik a szemetet. A jövő év elejére készülhet el a javaslat a dugódíjról, amit társadalmi vitára bocsátanak. Ha a fővárosiak támogatják az elképzelést, akkor a kormánynak kutya kötelessége ennek támogatása - véli a politikus. Nem matricás, hanem használatarányos rendszerben gondolkodnak. Az ebből származó bevételt a közösségi közlekedés fejlesztésére akarják fordítani.

Karácsony megjegyezte, hogy a járvány hatására egyre több európai város vezetőjében merült fel a közösségi közlekedés ingyenessé tétele. Budapesten a bérletek és jegyek árát szeretnék csökkenteni, de ez dugódíj nélkül elképzelhetetlen.

Az új parkolási rendszerről novemberben dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Budapest egészére érvényes egységes mobilapplikációt bevezetni, amely független lesz a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-től. A rendszert a BKK üzemeltetné az állami cég által kért 10 százaléknál jóval olcsóbb szolgáltatási díj fejében. A tervek szerint az első 15 perc ingyenes lesz, rövid idejű parkolásra ösztönözve az autósokat.

Karácsony nem válaszolt arra a kérdésre, hogy el akar-e indulni az ellenzék miniszterelnök-jelölő előválasztásán. Szerinte az ellenzék választási sikerét nem a miniszterelnök-jelölt személye határozza majd meg, hanem a most formálódó társadalmi mozgalom ereje. Az ellenzék ajánlata sokkal fontosabb lesz a jelölt személyénél.