A járványhelyzet miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF Nonprofit Zrt.) márciusban felfüggesztette a lomtalanításokat, majd júniusban újraindult a program.

Az FKF-naptár szerint a lomtalanítás a héten fejeződik be a XIV. kerületben, szerdán pedig Újpesten, azaz a IV. kerületben kezdődik és augusztus 5-ig tart. Ez követően a VIII. kerület (Józsefváros) kerül sorra, ott augusztus 7-től 13-ig tart majd a lomtalanítás. (Egy-egy kerületekben több körzet van, az adott intervallumon belül kerülnek egymás után sorra.)

QP | Quality Placement

150 kiló helyett 400

Az FKF korábban közölte, hogy három hónapos rendkívüli járványhelyzet miatt több kerületben elmaradt, eredeti cikkünkben tévesen szerepelt, hogy a XIII. kerületben sem volt lomtalanítás, az FKF Napi.hu-val hétfőn délután közölte, hogy a XIII. kerületben március 4-11 között már megtörtént a lomok elszállítása. (A tévedésért olvasóink elnézését kérjük.) Az FKF most közölte azt is: Zugló, azaz a XIV. kerület utolsó lomtalanításra kijelölt körzetében július 21-én kedden viszik el a lomokat. A IV. kerület első körzetében a lomokat július 22-én szerdán 18 óra után kell kihelyezni, az elszállításra pedig másnap kerül sor.

A társaság tájékoztatásából továbbá kiderül: "Nehezítő körülmény ugyanakkor , hogy a fővárosiak befizetései az állami NHKV-től nem jutnak el tovább maradéktalanul az FKF-hez, így jelentős finanszírozási hiány is kialakult a fővárosi köztisztasági cégnél. A budapesti lakosok ugyanis minden kukaürítés után 5 Ft/liter hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat fizetnek, amiből az FKF-hez néhány hónapja, elvonások után már csak 4 forint jut vissza. Az így keletkező 5 milliárd forintos éves hiány miatt egyre nagyobb gondot jelent."

150 helyett 400 kiló

Az FKF egyébként folyamatosan egyeztet az érintett kerületekkel, hogy az elmaradt lomtalanítást ténylegesen pótolja. A VIII. kerülettel sikerült megállapodni, így kerülhet sor erre a városrészre augusztusban.

Azok a lakosok, akikek a kerületében elmaradt és nem lesz pótolva a lomtalanítás, az FKF úgynevezett kompenzációs szolgáltatási csomagját vehetik igénybe július 6-tól. Ez azt jelenti, hogy előzetes időpont egyeztetést követően fejenként 150 kilogramm helyett, az év végéig 400 kiló lomot adhatnak le díjmentesen a XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166. és XXII. kerület, Nagytétényi út 335. címen található hulladékudvarokban. Az érintett kerületek lakosainak emellett a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban további 400 kilogram lom díjmentes leadására is lehetőségük van. (A szóban forgó hulladékudvarok nyitvatartási ideje az FKF oldalán, itt olvasható.)

A kedvezmény csak személyesen, a jogosultság igazolásával - lakcímkártya, személyigazolvány, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj befizetését igazoló szelvény bemutatásával - vehető igénybe.