A magyar fővárost 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával együtt. 

A fővárosi önkormányzat célja a Budapesti Klímaügynökség létrehozása, amely elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését – számolt be róla az enbudapestem.hu.

A változó világgazdasági és energiapiaci környezetben és a drasztikusan emelkedő energiaárak mellett a lakosság, illetve az ingatlanpiaci szereplők számára is felértékelődik az energiahatékonyság

– olvasható a Fővárosi Önkormányzat honlapján.

A rendszerváltás idején lezajlott privatizáció nyomán sok lakástulajdonos nem engedheti meg magának, hogy önerőből beruházzon a lakásfelújításba, és sokan a fenntartási költségeket sem bírják kifizetni. A fejlesztések előtt több akadály áll, például az elmúlt 10-12 évben nem indultak nagy léptékű országos fejlesztési programok és támogatások a lakások energiahatékonyságának javítására, valamint az energiaszegénység csökkentésére.

Emellett a kormány úgynevezett rezsicsökkentési politikája miatt sem érezték az emberek az energiahatékonysági beruházások szükségességét. Budapesten a kormányzat pénzügyi elvonásai és az alacsony EU-s támogatási források miatt sem tudott eddig az önkormányzat ilyen fejlesztéseket segíteni – írják a budapest.hu oldalon.

A működését várhatóan 2024-ben elkezdő Klímaügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja. Célja az ingatlanok mélyfelújításainak felgyorsítása, különös tekintettel a nehezebb szociális helyzetben élők támogatására.