A főpolgármester szerint a válság, a járvány és a kormányzati megszorítások miatt ez a túlélés költségvetése.

Jövőre Budapest több mint 6 milliárd forinttal többet kénytelen befizetni az államnak, mint amennyi támogatást kap a város működtetéséhez. Budapest finanszírozza az államot, nem fordítva. A város bevételeinek csökkenése és a kormányzati elvonások együtt kilenc évvel küldik vissza a várost az időben, a működési források a 2013-as szint alá kerülnek - írja.

"Megvédjük a közszolgáltatásainkat. Mert ami eddig természetes volt -  hogy elindul a busz, hogy elviszik a szemetet, hogy van ivóvíz a csapban, hogy a zöldfelületek kezelve vannak, hogy este égnek a lámpák az utcákon- , az ebben a helyzetben már nem magától értetődő, hanem komoly erőfeszítések eredménye".

Tavaly, a 2020-as költségvetés bemutatáskor kénytelen voltam elmondani, hogy a kormány a halántékunkra szorította a pisztolyt. Nos, azóta el is sütötte.

- fogalmaz Karácsony.

A járvány 36 milliárdot, a válság 35 milliárdot, a kormány ezen felül 25 milliárdot vesz ki a budapestiek zsebéből jövőre.

Hogy megvédjék Budapestet, három fontos lépést tesznek a bejegyzés szerint:

  • Magukon spórolnak: összevonnak fővárosi cégeket, csökkentik a politikai pozíciókat.
  • Hozzányúlnak a tartalékhoz.
  • Létrehozzák a Budapesti Védelmi Alapot, hogy lehessen reagálni a járvány, a válság és az Orbán-kormány kiszámíthatatlanságára.

Lenne persze megoldás az önkormányzatok, köztük Budapest súlyos költségvetési helyzetére. Az egyik az európai uniós válságkezelő segítség lehetne, de azt éppen vétózza az Orbán-kormány. Megoldás lehetne a visszatérítendő európai támogatások bevonása a fejlesztésekbe, de ahhoz a kormány engedélye kellene, és azt nem adja. Segítene, ha változna a kormány hozzáállása, ha nem az Orbán-kormány lenne az egyedüli Európában, amelyik a válság idején nem támogatja, hanem sarcolja a településeket. Ennek a változásnak nem sok jelét látom - tette hozzá Karácsony Gergely.