Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Karácsony Gergely szerint a kormány felfogásával öt gond van.

- Egyrészt egy fontos filozófiai különbség. Az a vita, hogy kinek a pénze, nem értelmezhető. A kormánynak nincs pénze. A fővárosnak sincs. Az adófizetőknek van. Köztük speciel a budapestiek vannak a legtöbben, hiszen itt termelődik meg a magyar GDP 36 százaléka. Vagyis ha bármi megvalósul, azt az adófizetők, benne a budapestiek fizetik. Miként a magyar kormány nem egyenlő Magyarországgal, úgy az adófizetők pénzével sem bánhat úgy, mintha az övé lenne - írja a főpolgármester.

- A kormány politikai szándéka a gyámság alá helyezés. Próbálják csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok mozgásterét, a cselekvőképességünket, hogy aztán ujjal mutogathassanak és mantrázhassák: al-kal-mat-la-nok. A gond ezzel az, hogy valójában az önkormányzatiságot támadják - véli a főpolgármester.

- Ebben a városban azt kell megvalósítani és úgy, amit és ahogyan a budapestiek akarnak. Erről is szólt a tavalyi választás. Hogy beton helyett zöldet, és hogy presztízsberuházások helyett élhető várost. Én erre kaptam mandátumot, és ettől nem tágítok - írja Karácsony.

- Negyedszer: valójában az történik, hogy amit a kormány elvesz a budapestiektől a Budapest-adóval, annak egy részét visszajuttatja, de úgy, hogy a beruházásokat saját maguk akarják megvalósítani. Tudjuk, hogy megy ez. Megbízást kapnak az oligarchák, aztán hirtelen megugranak a költségek. Márpedig mi az átláthatóságot minden beruházás esetén biztosítani akarjuk. Erre garancia az önkormányzatok, rajtuk keresztül az emberek bevonása - véli a főpolgármester.

- Végül: az a szomorú helyzet, hogy nehéz hinni a kormánynak. Látványtervekből jók, csak éppen Fürjes Balázs államtitkár mondta korábban: a látványtervek blöffök. Blöffökből nem kérünk, cselekvésből meg keveset kapunk. Tavaly februárban ígérték meg például, hogy gyorsan hoznak határozatot a Lánchíd felújításának állami támogatásáról. Erre hét hónap kevés volt.

Minden fontos kérésre nemet mondtak

Úgy állunk, hogy a Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését. Nemet mondtak, saját frakciójukat sem veszik komolyan. Ezzel Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak, mintegy 170 milliárdos hiányt kell kezelnünk a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati sarc miatt.

Erre azt mondtuk, legyen lehetőségünk a válságban is gazdagodó multik átmeneti megadóztatására, azért hogy jobban, többet tudjunk segíteni a bajba jutott embereken és vállalkozásokon és fenntartsuk a város működőképességét. Erre is nemet mondtak.

Erre azt kértük, hogy engedélyezzék - mert a törvény szerint kormányengedély kell -, hogy nagyon kedvező feltételekkel európai visszatérítendő támogatást vegyünk igénybe az Európai Fejlesztési Banktől (EiB). Ezt engedték Tarlósnak, a kormány maga is igénybe vette. Nekünk ezt sem engedik. Mi ez ha nem cinikus büntetőpolitika Budapest ellen? - írja Karácsony

Így állunk. Én továbbra is abban vagyok érdekelt, hogy Budapest fejlődjön, hogy legyen sikló, legyen élhető Nagykörút, zöld rakpart, több busz és villamos. Ameddig erre van esély, én minden együttműködésre nyitott maradok - olvasható a főpolgármester posztjában.