Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A testület egyhangúlag támogatta, hogy a Budapesti Közlekedési Központ - élve az opciós lehívási lehetőségével - megrendeljen 48 - 12 szóló és 36 csuklós - Solaris-Skoda Trollino típusú trolibuszt. Az új, alacsonypadlós trolibuszok ára mintegy 26,7 millió euró, azaz 9,6 milliárd forint. Ezt a fővárosi önkormányzat biztosítja úgy, hogy 2022-ben e célra 210 millió forintot, 2023-ban pedig 9,4 milliárd forintot különítenek el. Az elfogadott előterjesztés szerint a gyártó nem kér előleget. A trolik 2022 végétől érkezhetnek Budapestre 2023 végéig - írja az MTI.

A képviselők 16 igen és 12 nem szavazat ellenében elfogadták az előterjesztő, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azon módosító javaslatát, amellyel felkérték Karácsony Gergely főpolgármestert: kezdjen egyeztetést a kormánnyal és az Európai Beruházási Bankkal, hogy a járműbeszerzést a bankkal megkötendő új hitel-keretszerződésből finanszírozhassák. Tüttő Kata "védőhálónak" nevezte azt, hogy hitelből is finanszírozható legyen a vásárlás.

Elfogadták az integrált területi programot

A testület egyhangúlag fogadta el Budapest 2021 és 2027 közötti integrált területi programját, amelyet megküldenek a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának, majd a kormány dönthet róla. Az előterjesztés szerint az elérhető támogatás keretösszege 84 milliárd forint. A dokumentumban tizenegy programot határoztak meg, köztük a lakásügynökség felállítását, a lakásállomány felújítását és bővítését, komplex egészségügyi, szociális és munkaerőpiaci támogatást, valamint a zöldfelület-fejlesztéseket célzó egészséges utcák programot.

Döntések a szociális szférában

A Fővárosi Közgyűlés az idősotthoni férőhelyekről szóló előterjesztés elfogadásával jóváhagyta a Semmelweis Egyetem és a főváros közötti, a Hőgyes-Schöpf-Mérei Gyógyszerkutatási Centrum fejlesztéséhez szükséges nyilatkozatot, amelyben az önkormányzat vállalja, hogy legkésőbb 2022 nyarán átadja a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonának IX. kerületi Knézich utcai telephelyeként működő ingatlant. Ezért a főváros nettó 1 milliárd 18 millió forintot kap, amelyet a szerdai döntés értelmében a kieső idősotthoni férőhelyek pótlására és új férőhelyek kialakítására kell fordítani.

A képviselők döntöttek arról a módosító javaslatról is, amely szerint a főváros jogutóddal meg kívánja szüntetni a Baross Utcai Idősek Otthonát. Az egyik jogutód intézmény a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona lenne, és ezen intézmény használatába kerülne a megszűnő szociális intézmény székhelye. A másik jogutód a főváros gödöllői idősek otthona lenne, amely a megszűnő intézmény két telephelyét kapná meg. A módosítást követően az előbbi idősotthon 400, míg az utóbbi intézmény 428 férőhelyessé válna.

Az idősotthoni férőhelyekről szóló előterjesztést hosszas vita után végül 16 igennel, 12 nem szavazat ellenében fogadta el a közgyűlés.

Az előterjesztés vitájában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt kérte, vegyék le a napirendről és később tárgyalják a javaslatot, mert az "több sebből vérzik". A politikus morális kérdésnek, egyúttal aggályosnak nevezte, hogy az idősotthoni funkciók ellátására alkalmas ingatlan vásárlására érkezett egyetlen pályázat olyan cégé, amelyben a celldömölki MSZP-s alpolgármester és egy szocialista önkormányzati képviselő résztulajdonos.

Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármester szintén azt javasolta, vegyék le napirendről az indítványt, mivel szerinte az nem alkalmas arra, hogy a testület megtárgyalja. A vitában kitért arra is, hogy kerületének súlyos érdeksérelmet okoz a Semmelweis Egyetem tervezett beruházása.

Sziget

A képviselők egyhangúlag támogatták, hogy a fővárosi önkormányzat öt évre szóló közterület-használati megállapodást kössön a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-vel az Óbudai-szigetre a Sziget Fesztivál és a Gyerek Sziget tervezhetőbb megvalósításáért. A társaságnak a megjelölt közterületek meghatározott időszakos használatáért 2022-ben 150 millió forint plusz áfát kell fizetnie.

A közgyűlés egyhangúlag döntött arról is, hogy a Deák Ferenc téren az evangélikus templom előtti területen, valamint a Városháza parkban bűnmegelőzési céllal kamerákat telepítenek.

A napirend előtti vitában Láng Zsolt azt mondta: Karácsony Gergely az elmúlt két évben városvezetés helyett politikai kampányt folytatott azért, hogy miniszterelnök-jelölt legyen, azonban "ez nem sikerült, kudarcos lett". "Számíthatunk arra, hogy a következő három évben Budapesttel foglalkoznak? Megunta véglegesen ezt a foglalatosságot, vagy van kedve és elszántsága folytatni a munkát?" Mikor jön vissza? - kérdezte a főpolgármestertől Láng Zsolt, aki egyúttal arra is választ várt Karácsony Gergelytől, mire gondolt akkor, amikor egy nyilatkozatában az alkotmányos béke feltételének nevezte a Fidesz és szavazói "megszüntetését".

Karácsony Gergely ezekre reagálva azt mondta, nem kell visszajönni a főpolgármesteri pozíciójába, mert el sem ment. Majd arról beszélt, hogy amíg Magyarországon a jobboldalon van egy olyan csoportosulás, amely fenntartja magának azt a jogot, hogy meghatározza, ki tartozik a nemzethez és ki nem, és a nemzet fővárosát pénzügyi és politikai szempontból tönkre akarja tenni, addig Magyarországon nem lesz alkotmányos béke. Szavai szerint amíg a Fidesz ilyen párt, addig Magyarországon akkor sem lesz alkotmányos béke, ha a jelenlegi kormánypárt ellenzékben lesz.