Február 20-án indul az ideiglenes forgalmi rend kialakítása a népligeti felüljárón az 1978-ban átadott műtárgy állapotának részletes feltérképezését célzó munkálatok részeként – közölte saját híroldalán a fővárosi önkormányzat. Ez magyarul annyit tesz, hogy 

a felüljárón a városközpont irányába egy, míg a városközpontból kifelé változatlanul két sáv lesz járható.

Közleményében a Budapest Közút kiemelte, hogy a felüljárón továbbra is biztonságosan lehet közlekedni az érvényben lévő súlykorlátozás figyelembevételével – azaz a 12 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak át rajta, míg a BKK által üzemeltetett buszok esetében a 19 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozik a korlátozás.

Közölték azt is, hogy a felüljáróból két hossztartó hídgerendát bontanak ki, majd a kiemelt mintákon és a feltáruló szerkezeti elemeken szakemberek bevonásával helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokat végeznek. A társaság „folyamatosan ellenőrizte a kiemelt közlekedési szereppel rendelkező, hatalmas terhelésnek kitett 45 éves híd műszaki állapotát, mostanra a szerkezeti elemek további alapos felülvizsgálata is szükségessé vált”.

A helyszíni vizsgálatok befejezését követően ideiglenes jelleggel helyreállítják és javítják a megbontott vasbeton felületeket, hogy megakadályozzák a további állagromlást. A helyszíni munkák várhatóan július elején fejeződnek be – írja az énbudapestem.hu, hozzátéve, hogy a műszaki felmérés eredményeinek kiértékelése után őszre készül részletes szakvélemény a szerkezeti elemekről, valamint a híd további használhatóságának feltételeiről.