Ismét FINA Világbajnokság lesz Magyarországon 2022-ben - derül ki a Magyar Úszó Szövetség posztjából.

Hazánk rendezte meg a 2017-es vizes vb-t is, amelynek költsége meghaladta a 100 milliárd forintot - egyebek mellett a Duna Aréna felépítésével, ideiglenesen a Batthyány térre épített óriási ugrótoronnyal és városligeti tóba telepített szinkronúszó medencével.

Orbán Viktor miniszterelnök és Husain Al-Musallam, a FINA elnöke bejelentette, hogy Magyarország fővárosa 2022. június 18. és július 3., között megrendezi az idei évre újonnan kiírt vizes világbajnokságot - jelentette be hétfőn a vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA).

Idén Fukuokában került volna sor az eredetileg 2021-ről elhalasztott vb-re, ám a FINA a múlt kedden erősítette meg hivatalosan, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolt, 2022. május 13-29-re tervezett eseményt 2023. július 14. és 30. között bonyolítják le, a 2023 novemberére kiírt dohai vb-t pedig 2024 januárjára halasztják - írja az MTI.

Frissítés: nem lesz építkezés

Nem csak Budapest, hanem Debrecen, Sopron és Szeged is helyszínt ad a versenyeknek - derült ki a Magyar Úszó Szövetség bejelentés után kiadott közleményéből. A világbajnokság ezúttal már meglévő létesítményekben zajlik majd: az úszás és műugrás a Duna Arénában, a műúszás a margitszigeti Széchy-uszodában, a vízilabda a Hajós ötvenese mellett ellátogat Debrecenbe, valamint a Modern Városok Program keretében épített vadonatúj soproni és szegedi komplexumba, a nyíltvízi úszók pedig a tervek szerint a tavalyi Eb-n kiválóan debütált Lupa-tavi helyszínen küzdenek majd - írta a szövetség.
„Abban állapodtunk meg a FINA-val, hogy költséghatékony, de a Magyarországon megszokott színvonalú rendezést várhatnak tőlünk. Ennek jegyében a nemzetközi szövetség elfogadta, hogy most nem lesz óriástoronyugrás, és hogy a vébéken egyébként megkövetelt 10 ezres lelátói kapacitást sem biztosítjuk ezúttal az úszóviadalokra: alighanem csak a margitszigeti vízilabdás helyszínen, illetve a Lupa-tavon lesz szükség pótlelátók építésére, egyébként azt használjuk, ami adott - közölte Wladár Sándor a szervező-bizottság elnöke.
A 2022-es vb nem érinti a 2027-es magyarországi vb-t – azt remélhetőleg a tervezett időben rendezheti meg Magyarország, amely akkor egyben olimpiai kvalifikációs vb is lesz.

A nemzetközi szövetség a 2022-es budapesti vb-ről hozott mostani döntését azzal indokolta, hogy ezzel a sportolók lehetőséget kapnak arra, hogy idén nyáron is egy világméretű eseményen szerepeljenek.

A magyar szervezők korábban elnyerték már a 2027-es vizes világbajnokság szervezési jogát is.