Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még a fővárosi költségvetési javaslatban szerepelt, hogy ismét alkalmaznák a kerékbilincset a budapesti utakon 2020-tól. A javaslatot sokan bírálták - köztük Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség fővárosért felelős államtitkára, valamint Vitézy Dávid is -, mondván, hogy a tömegközlekedést akadályozó járművek esetében a kerékbilincs pont hogy hosszú időre odarögzíti a szabálytalankodó autóst.

Viszont más esetben - például egyszerű szabálytalan parkolás - él még a lehetőség. Ilyenkor az autóról addig nem veszik le a béklyót, amíg nem rendezi a bírságát. Azonban egy egyszerű megoldással elkerülhető már az is, hogy egyáltalán felkerüljön a járműre.

A közúti közlekedési és igazgatási feladatokról szóló, illetve kerékbilincs alkalmazásáról szóló rendelet értelmében, ha a gépjárműnek a tulajdonosa kéri a mobiltelefonszámának vagy elektronikus elérhetőségének a bejegyzését a járműnyilvántartásba, akkor azt a hatóság bejegyzi. Ha pedig a közterület-felügyelet kerékbilincs alkalmazását tervezi, akkor mindenképpen meg kell néznie a járműnyilvántartást. Ha ebben látja, hogy meg van adva a mobilos elérhetőség, azon kell megpróbálja elérni a tulajdonost - írja a jogmagazin.hu.

A portál szerint, ha ez az értesítés sikeres, és a tulajdonos vállalja, hogy a hívástól számított 15 percen belül a helyszínre érkezik, és a szabálytalanul várakozó járművét eltávolítja, úgy a kerékbilincselés intézkedést fel kell függeszteni. Ha az értesített tulajdonos a járművét eltávolítja, akkor a közterület-felügyelet vele szemben semmilyen intézkedésre sem számíthat.

A telefonszám bejegyzését pár ezer forintért bármelyik kormányhivatalban meg lehet tenni. A szolgáltatás ráadásul díjtalan, ha valamilyen kötelező autós ügyintézés során teszi meg az elérhetőség megadását.