Az erről szóló határozat szerint a naponta 10 köbméter átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodó szervezetnek minősülő felhasználóknak a napi fogyasztási igényüket 10 százalékkal szükséges csökkenteniük.

Emellett a vízkorlátozás időtartama alatt Solymár Nagyközség közigazgatási területén a vízfogyasztók kötelesek "a takarékos ivóvíz-felhasználás megvalósítására" - fogalmaztak

Továbbá tilos minden tömlős locsolás és mosás a település egész területén; az automata öntöző berendezések működtetése; a járdák, utak mosása; gépjárművek tömlős mosása; valamint a medencék töltése.

A most elrendelt másodfokú vízkorlátozás visszavonásig van érvényben.

A polgármesteri határozat indokolásában azt írták: a korábban elrendelt elsőfokú részleges vízkorlátozás nem hozott érdemi eredményt, valamint az elmúlt hét rendkívüli magas hőmérsékletű, csapadék nélküli napjai miatt fokozódott a vízfelhasználás, ami a közüzemi hálózatban nyomáscsökkenést, vízhiányt idézett elő regionális szinten - tették hozzá.

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén már napok óta nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható több Pest megyei településen. A vízszolgáltató Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. szerdán a fogyasztás csökkentését kérte a fogyasztóktól.

Péntek délután megérkezett Solymárra és munkába állt a Magyar Honvédség két nyolcköbméteres vízszállító autója is, mellyel megduplázták a tengelyen, vagyis autóval történő vízszállítási kapacitásukat.

Az MTI beszámolója alapján megnyitottak egy tűzcsapot Pesthidegkúton, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársai onnan viszik a vizet Solymárra, ahol jelentős vízhiány lépett fel - jelentette be a főpolgármester közösségi oldalán pénteken.

Karácsony Gergely bejegyzésében azt írta, Budapest szerencsés helyzetben van, jó minőségű és biztos a vízellátása, az agglomeráció közműveit azonban nem ekkora igénybevételre szabták. Pénteken több településen vízkorlátozást vezettek be, kérték a lakosságot, hogy észszerűen használják fel az ivóvizet - jelezte.

Karácsony Gergely szerint hosszú távú megoldásokra, a kormány és az önkormányzatok közös gondolkodására van szükség a kérdésben, például át kellene gondolni az agglomerációs települések szerepét, és ha az infrastruktúra nincs felkészülve, "akkor értelmetlen folytatni az esztelen beépítést".

Hozzátette: a nyarak egyre melegebbek lesznek, "a vízhiány pedig hamarosan még komolyabb gondokat fog okozni".