Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A népszavazás kiírásáról szóló határozatot visszavonó előterjesztést öt képviselő támogatta, hárman tartózkodtak - írja az MTI.

A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését. Civil kezdeményezésre - melyhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak - aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. December 15-én pedig a képviselő-testület döntött a népszavazás kiírásáról.

A befektető azonban kedden jelezte, hogy nem Algyőn kívánja megépíteni a tervezett üzemet.

A testületi ülésre készült anyag szerint az önkormányzat a voksolás ügyében kikérte a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalását, amely szerint a népszavazás okafogyottságának vizsgálatára kizárólag a bíróság jogosult.

Az ülést vezető Gubacsi Enikő (független) alpolgármester azt mondta, a népszavazás visszavonásáról szóló döntés az NVI állásfoglalásával és a hatályos jogszabályokkal is ellentétes. (Olimpia: Kósa megmagyarázza, miért)

A rendkívüli testületi ülés összehívását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője javasolta a helyi politikusoknak. A voksolás aktualitását vesztette, fölösleges lenne a szavazásra 3 millió forintot elkölteni - közölte a miniszter, hozzáfűzve álláspontja szerint egy ilyen önkormányzati döntés esetén nem emelne törvényességi kifogást az illetékes kormányhivatal.