Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és Téglási András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke ma délután fogadta az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) szakértőit.

A négy fős delegációt a Választási Megfigyelési Főosztály irányítója, Meaghan Fitzgerald vezette. A küldöttség január 17-21. között tartózkodik Magyarországon, hogy az idei országgyűlési választásokat megelőző helyzet és a választások előkészítése kapcsán tájékozódjon. A szakértők több más szervezettel, törvényhozási és kormányzati szereplővel is egyeztetnek.

A megbeszélés alapján az NVI és az NVB elnöke is bízik abban, hogy a jövőben is magas szintű marad a felek közötti szakmai együttműködés, és az EBESZ/ODIHR a soron következő választásokra is küld megfigyelőket.

Nagy Attila kiemelte:

A Nemzeti Választási Iroda együttműködéséről biztosítja az EBESZ-t, egyúttal fontosnak tartjuk, hogy tevékenységükkel összefüggésben objektíven járjanak el.

A találkozót követően Téglási András is reményét fejezte ki a konstruktív együttműködést illetően.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet legutóbb 2019-ben járt az NVI-nél. Ekkor a felek áttekintették az EBESZ/ODIHR által a 2018-as országgyűlési választásokat követően megfogalmazott ajánlásokat, és a kapcsolódó törvényi változásokat. Akkor - és a korábbi jelentésekben is - arról számolt be az EBESZ, hogy a választások megszervezése és lebonyolítása (ami az NVI-t közvetlenül érinti) zökkenőmentes volt.