Pro bono publico magyarul annyit tesz, a közjóért, a jelentése pedig önként vállalt, fizetés nélküli munkavégzés. A karitatív tevékenység szerves része az ügyvédi hivatásnak, a budapesti ügyvédek pedig kifejezetten komolyan veszik ezt a feladatot. Október 26-án több mint 110 ügyvéd vesz részt a BÜK által szervezett eseményen, amely során önkéntes alapon adnak jogi segítséget bárkinek - írja BÜK közleményében.

Az érdeklődők a kamara épületében, Budapest V. kerület, Szalay utca 7. szám alatt, valamint online is kérhetnek eligazítást, míg egyes ügyvédek a saját irodájukban nyújtanak jogi segítséget.

A tanácsadás kiemelt területei a következők:

  • polgári- és cégjog,
  • családjog,
  • társasház- és ingatlanjog,
  • büntetőjog.

A konzultációk körülbelül 20 percesek, ez idő alatt a konkrét tényállás, jogi kérdés tisztázása, az egyszerűbb kérdések megválaszolása lehetséges, míg összetettebb ügyek esetén a jogi probléma feltárása és a megoldáshoz szükséges jogi segítség meghatározása lehet nagy nyereség a jogkeresők számára - írja a kamara.

Az érdeklődők a BÜK honlapján, itt regisztrálhatnak az eseményre október 25-ig.

A tanácsadás célja, hogy segítse a jogkeresőket a kérdéseik tudatos, értő megfogalmazásában, hogy arra megfelelő válaszokat kapjanak.

„A mindennapi életben gyakran eszébe sem jut az embereknek, hogy a legtöbb területen jogi szabályozások vesznek körül minket. Általában olyankor szembesülnek ezzel, amikor már megtörtént a baj, és ilyen esetekben jól jön az ügyvédi segítség, kollégáimmal pedig azt valljuk, hogy a jogi képviselet mindenkit megillet” – mondta Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke.