Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jair Bolsonaro egyenesen Vlagyimír Putyin orosz elnökkel tartott egyeztetéséről érkezik Budapestre, hogy asztalhoz üljön Magyarország miniszterelnökével, aki még a február 17-i találkozó előtt, szintén látogatást tesz a Kremlben, Paks 2 ügyében. A brazil-magyar egyeztetésnek egyelőre nem tudni mi lesz a témája, de például a nemzetközi kereskedelmi korlátok lazításában egyetért a két miniszterelnök, ahogy a fentarthatósági-természetvédelmi ügyeket is másodrangúnak tekintik ha az iparról van szó, bár ez utóbbiban Bolsonaro valamivel markánsabb.

Orbán Viktor egyike volt azon kevés, jellemzően konzervatív gondolkodású államvezetőknek, akik személyesen vettek részt Bolsonaró beiktatásán. Elképzelhető tehát, hogy februárban az ez irányú hálózatépítésről fognak beszélni, de egyszerű protokoll látogatásról is lehet szó, az egyelőre bizonytalan kimenetelű választásokat megelőzve.

Az elmúlt években egyébként erősödött az előtte alig létező gazdasági kapcsolatunk Braziliával. Nemrégiben például kettő darab KC-390 típusú katonai szállítórepülőt is vásároltunk tőlük, amikkel a NATO kötelékében való szereplésük után, más államoknál is házalhatnak. A gépeket gyártó brazil Embraer vállalat tavaly nyáron nyitott irodát Budapesten.

Ami biztos, hogy Bolsonaro kalandosnak mondható szereplései és kijelentései mellett, a Covid vakcinákkal szembeni szkeptikusságától lett hirhedt. A brazil bíróságok például tavaly decemberben kezdték el vizsgálni egy élő adásban elhangzott kijelentését, miszerint az oltástól AIDS-es lehet valaki. Bolsonaro maga se oltotta be magát, és így karanténra is többször kényszerült. De más szenátusi vizsgálatok is zajlanak az elnök ellen például korrupció miatt