Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén szeptemberben 391 milliárd forintos mínuszt hozott össze a magyar államháztartás központi alrendszere, ez a valaha volt legnagyobb szeptemberi deficit.

A meghozott intézkedések eredményeként a központi költségvetés 2292 milliárd forintos hiánnyal zárt szeptember végén - írta közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A tárca megfogalmazása szerint a költségvetés továbbra is maradéktalanul biztosítja a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat. Ennek is köszönhető a látványos hiányadat.

Így 2021 első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2292,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezen belül a központi költségvetés 2066,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 253,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 28,6 milliárd forintos többletet értek el.

A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 172,9 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra 143,5 milliárd forintot, a Magyar falu programra pedig 134,5 milliárd forintot fordított a kormány. A versenyképesség-növelő támogatásra 94,7 milliárd forintot, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 72,9 milliárd forintot, a vasúti fejlesztésekre 60,2 milliárd forintot, a nemzeti agrártámogatásokra pedig 52,4 milliárd forintot fordítottunk. Jelentős kiadásokat jelentett továbbá a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására fordított 31,1 milliárd forint, valamint az Egészséges Budapest Programra szeptember végéig kifizetett 29,7 milliárd forint - írta a PM.

Még költségvetési költésben erős hónapok állnak az ország előtt, mivel a legutóbbi EDP-jelentésben a kormány azzal kalkulált, hogy 2021 egészében a központi költségvetés pénzforgalmi hiánya 4024 milliárd forint lesz - azaz a szeptember végi deficit még 1732 milliárd forinttal nőhet.