Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Orbán-kormány csak korlátozott betekintést enged a költségvetésbe az Open Budget Survey, a nemzetközi költségvetési átláthatósági felmérés legújabb, 2021-es eredményei szerint - írja a Népszava.

A maximális 100 pontból 44-et ért el a magyar költségvetési rendszer, jelentősen elmaradva a megfelelő átláthatóságot jelentő 61 pontos szinttől is.

Jobban teljesített a magyar kabinetnél többek közt Szerbia, Nigéria, Ruanda vagy Sierra Leone kormánya is. Így a vizsgált 120 ország közül a 67. helyre került Magyarország. Csehország 60 pontot kapott, Lengyelország 87 pontot.

A a Költségvetési Felelősségi Intézet és a International Budget Partnership felmérése szerint a magyar költségvetési dokumentumok mindenben megfelelnek a Fidesz-kormányzat által írt törvényi szabályoknak, a nemzetközi standardoktól azonban elmaradnak.

A főbb hiányosságok közé tartozik, hogy a kabinet továbbra sem publikálja a tervezés előtt a költségvetési irányelveket, nem hozza nyilvánosságra a féléves jelentést, ami a végrehajtás során felülvizsgálná, aktualizálná a költségvetést. Továbbra sem megoldott a költségvetések összehasonlíthatósága, hisz az nem tartalmazza a folyó évi költségvetés várható számait, vagyis a tervezési bázist.

Az átláthatósággal kapcsolatban a fő probléma, hogy az országgyűlés jelentős jogköröket adott a kormánynak, amely így érdemben és kontroll nélkül módosíthatja a költségvetést, továbbá a végrehajtás során is hiányoznak a büdzsé aktuális helyzetéről szóló miniszteri meghallgatások - olvasható a jelentésben.