Az európai parlamenti választások miatt a magyar törvényhozás május 27-ig felfüggesztette működését, ami kapóra jön a kormánynak - ugyanis így majdnem egy hónappal elhalaszthatja a 2020-as költségvetés terveinek benyújtását. Ugyanekkor kerül a parlament elé a tavaszi adócsomag is - tudta meg a napilap.

A harmadik Orbán-kormány újítása volt - a hagyományos, őszi költségvetési viták helyett - a költségvetés tervezetének tavaszi (áprlisi) benyújtása és júniusi elfogadása, mondván: ez a gazdaság kiszámíthatóságát szolgálja.

Mostanában viszont egyre több jel utal arra, hogy a világgazdaság lassul, és magyar gazdaság is túljutott a növekedési csúcsán. Emiatt is jöhet kapóra a kormánynak és az előterjesztő Pénzügyminisztériumnak a plusz egy hónap, a május 27-én parlament elé kerülő jövő évi büdzsé tervezete és az adócsomag így pontosabb előrejelzésekre épülhet.

A kormánynak még frissített makro­pályája sincs - ezt majd az április végére elkészítendő, az Európai Bizottságnak benyújtandó konvergenciaprogram tartalmazza majd.